Búcsú a magyar letelepedési kötvénytől?

A magyar kormány egyértelművé tette, hogy előbb-utóbb megszünteti a letelepedési kötvények árusítását. Bár arra nincsen pontos dátum, hogy mikor kerül sor erre a lépésre, az érdeklődők megrohamozták a speciális állampapírok forgalmazóit.

Lapinformációk szerint az elmúlt hetekben a külföldiek szinte megrohamozták a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket, miután kormányzati körökből többen is úgy foglaltak állást, hogy Magyarország belátható időn belül, várhatóan még idén, megszünteti e speciális állampapírforma árusítását. A hírek arról szólnak, hogy elsősorban kínai állampolgárok igyekeznek élni a lehetőséggel. A rohamot, a hivatalos kimutatások nem erősítették meg, mert a vételár kifizetése és az állampapír jegyzése között akár másfél hónap is eltelhet.

A roham azért is számít meglepetésnek, mert idén lanyhult az érdeklődés a magyar letelepedési kötvény iránt. Szeptemberben és októberben már csak 58-58 külföldi állampolgár vásárolt ilyet. Idén az első 10 hónapban pedig csak 675-en éltek a lehetőséggel. A visszaesés évek óta gyorsul. 2014-hez képest 2015-ben 13 százalékkal esett vissza az érdeklődők száma, a tavalyi évhez képest 2016-ban 23 százalékos lett a csökkenés mértéke. Pedig a magyar kormány mindent megtett az érdeklődés fenntartása érdekében. Idén július 1-től már egyből letelepedési engedély jár a befektetőknek, nem kell Magyarországi lakcímet igazolniuk, családegyesítés címén pedig a kötvény tulajdonosa nem csak házastársát és gyermekeit, de a nagyszülőket is behozhatják az országba.

A magyar kormány azért gondolkodik a letelepedési kötvények árusításának beszüntetésén, mert mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő intézet felminősítette a magyar államadósságot. Emiatt az ország a piacról is képes hitelt szerezni, a letelepedési kötvényekből származó bevételre így nincs szükség.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>