Búcsú Luxemburgtól, irány Ciprus és Szingapúr?

A magyar ingatlanpiacon bevett gyakorlat volt, hogy a befektető nagy értékű ingatlanát egy magyar cégbe apportálta, amit adózási okokból egy luxemburgi holdingcég közbeiktatásával birtokolt. Ha ugyanis a magyar céget eladta az ingatlannal együtt, a keletkezett nyereség után nem kellett adóznia. 2017-től ez az adóelőny Luxemburg esetében megszűnik. Szerencsére más országok esetében ez a gyakorlat továbbra is alkalmazható.

Társasági adótörvénye értelmében Magyarország megadóztathatja a főként magyar ingatlanokat birtokló cégek eladásából származó árfolyamnyereséget. Az idei esztendőtől kezdve erre a luxemburgi cégek esetében is lehetőség van, jóllehet korábban a két ország közötti adóegyezmény miatt azok védettséget éleztek. Csakhogy tavaly az adóegyezményt módosították, de még nem ratifikálta mindkét fél, így az előny hamarosan eltűnik.

Nagy kérdés, mit tehetnek azok az ingatlan befektetők, akik korábban a „luxemburgi megoldást” alkalmazták? Nos, sok mindent nem. Ha idén, még az új szabályok hatályba lépése előtt, néhány hónapig nem választanak más megoldást, akkor az ingatlant birtokló cég eladásából származó árfolyamnyereség után bizony adót kell fizetniük. Ezt akkor is meg kell tenniük, ha az ingatlant birtokló magyar társaság átadására egy cégcsoporton belüli átstrukturálás keretében kerül sor.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy több olyan ország is van, amely Luxemburg helyébe léphet a magyar ingatlanbefektetések területén. Magyarországnak több olyan országgal is van kettős adóztatást elkerülő egyezménye, amely továbbra is kizárja az ingatlanos cégek eladásából származó nyereség megsarcolását. Ezen országok közül azonban úgy érdemes válogatni, hogy azok saját törvényei lehetővé tegyék a Magyarországról származó jövedelmek adózási szempontból megfelelő kezelését és továbbutalását. Ilyen országok lehetnek Szingapúr és Ciprus.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek az országok sem jelentenek végleges megoldást. hiszen egyátalán nem lehet kizárni, hogy Magyarország velük is hasonló megállapodást köt, mint Luxemburggal. Nem árt tehát ébernek maradni és folyamatosan figyelemmel kísérni a nemzetközi adózásban bekövetkező változásokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>