Búcsú az 500 eurós bankjegytől

A legnagyobb címletű euró bankjegyből 2019. április 26-án dobja piacra az utolsó darabokat a német és az osztrák jegybank, majd beszüntetik azok forgalmazását. Az ok egyszerű: túl sokan használták csalásra a bankókat.

A kivonásra két lépésben kerül sor. Első lépésként az euró zóna 17 jegybankja int búcsút az 500 eurósnak 2019. január 26-tól, majd negyed évvel később a német és az osztrák jegybank is leállítja előállításukat. A németek és az osztrákok azért kaptak haladékot, mert az ő jegybankjaik dobták eddig is piacra a legtöbb 500 euróst.

Az Európai Központi Bank (EKB) még 2016 májusában döntötte el, hogy minél előbb, lehetőleg már 2018. végéig le kell állítani a legnagyobb címletű euró bankjegyek kibocsátását. A döntés oka egy 2015-ös Europol jelentés volt, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az 500 eurós a terroristák kedvelt fizetőeszköze. Erre utal, hogy a bankjegyet banki és rendőrségi körökben csak Bin Ladennek becézték. Közkedveltségét jól mutatja, hogy jelenleg a forgalomban lévő euró bankjegyek összértékének 30 százalékát teszik ki az 500 eurósok.

Az EKB döntése után sokat veszített értékéből a bankjegy. 2016-ban és 2017-ben is több ilyen bankjegy érkezett vissza az euró zóna jegybankjaihoz, mint amennyit azok nyomtattak. A két összeg közti különbség három éve még 36, két éve pedig már csak 13,2 milliárd euró volt. A kivétel Németország volt, ahol 2017-ben több 500 euróst dobtak a piacra, mint amennyit befogadtak. Aztán 2018-bn már ismét az egész euró zónában megnőtt a kereslet a bankjegy iránt, a jegybankok nettó 3,6 milliárd euró értékben adtak ki 500 eurósokat.

Nagy kérdés, hogy az 500 eurós nyomtatásának leállítása meghozza-e a kívánt eredményt, hiszen a bankjegy továbbra is hivatalos fizetőeszköz marad és mindenféle korlátozás nélkül kisebb címletekre lehet váltani. Az ötszázas szerepét a megújuló, biztonságosabban használható 200 és 100 eurós bankjegyek fogják átvenni, melyekkel idén májustól lehet majd találkozni Európa-szerte.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>