Brüsszel nem szereti a letelepedési kötvényeket

Az EU szerint a lepetelepedési kötvények diszkriminatívak, és a korrupció melegágyai is. Éppen ezért a befektetésért cserébe uniós állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt biztosító tagországi vízumrendszerek elbírálása esetén nagyobb átláthatóságra és szigorúbb ellenőrzésre van szükség.

A témában folytatott EP-vitán a képviselők úgy vélekedtek, hogy a gazdasági alapú vízumrendszerek (ún. aranyvízumok) kiskaput nyitnak a pénzmosás és az adóelkerülés felé, és veszélyeztetik a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet. Több képviselő aggodalmát fejezte ki a programok nyomában felerősödő korrupció és bűnözés miatt, és úgy vélekedett, hogy a rendszer ellentétes az unió értékeivel.

A megvásárolható letelepedést biztosító vízumokra vonatkozó szabályzás országonként más, de a jövendő állampolgároktól általában jelentős pénzbeli hozzájárulást, ingatlanvásárlást, és időnként államkötvény-befektetést követel. Az EP már 2014 januárjában elítélte az egyes tagállamokban működő vízum-programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül uniós állampolgárságot árulnak nem uniós személyek számára. Az EP akkor felszólította az Európai Bizottságot, hogy ellenőrizze: összhangban vannak-e ezek a programok az uniós szabályzással.

A magyar államnak is volt vízum programja. A magyar kormány elvileg tavaly felfüggesztette az összesen négy éven át futó letelepedési kötvényprogramot. Közben a hírek szerint egy kínai cég új, magyar, ingatlanalapú letelepedési programot hirdet a közösségi médiában. A hirdetésben azt állítja, hogy állami garanciákkal rendelkezik a projekt működésére, ám a magyar kormány cáfolta a program létezését.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>