Brüsszel megunta az adóbotrányokat és az offshore-t – Új adók jöhetnek??

Az EU eddig is kiemelt ügyként kezelte az adócsalást, adóelkerülést és a pénzügyi átláthatóságot, továbbá az offshore cégek szerepét. A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás visszaszorítása érdekében Európa-szerte igen szigorú szabályozást vezettek be. Most az EU újabb fronton veszi fel a harcot, méghozzá egy adóügyekért felelős állandó albizottsággal. Az új bizottság célja az adócsalás és adóelkerülés visszaszorítása, valamint a pénzügyi átláthatóság biztosítása.

Az Európai Parlament (EP) az elmúlt évek különböző adóügyi kiszivárogtatásaival és offshore botrányaival foglalkozó különbizottságok és egy vizsgálóbizottság megbízatásának lejárta után állandó bizottság keretén belül próbál fényt deríteni a különböző adózási kérdésekre. Az EP gazdasági és monetáris bizottsága keretén belül működő albizottság elsősorban az adócsalás és adóelkerülés elleni fellépéssel és a pénzügyi átláthatóság adózást érintő aspektusaival foglalkozik majd.

Az EU-n belül már évek óta feszültséget okoz az agresszív adóverseny, hiszen bizonyos országokban (Hollandia, Luxemburg és Írország) alacsony, vagy elenyésző a társasági adó, az itt regisztrált cégek azonban Európa más országaiban is működnek. A jelenség főleg Franciaországtól, Olaszországtól, Németországtól és Spanyolországtól viszi el bevételeket. Terítéken van a sokat vitatott digitális adó ügye is, ami szintén az adózás megreformálását szorgalmazza.

A koronavírus-játvány miatt az Európai Uniónak lényegesen több pénzre lesz szüksége a válságkezeléshez, ezért felmerült számos új adónem bevezetése. Az Európai Bizottság javaslata szerint három új adónemet vezetnének be évi 20 milliárd euró értékben: egy újfajta vállalati nyereségadó, illetve a szénmodoxid-kibocsátásra és a nem újrahasznosított műanyagokra vonatkozó illeték bevezetését tervezik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>