Brüsszel javaslatokat fogalmazott meg az adóelkerülés és a pénzmosás ellen

Az Európai Unió Bizottsága újabb szabályok elfogadását szorgalmazza az adóelkerülőkkel, a pénzmosásban érintettekkel és a terrorizmust pénzelőkkel szemben. A legfontosabb javaslatokat szedtük csokorba.

Brüsszel az igazságos, átlátható és hatékony adózás érdekében valamint a pénzmosás és az adóelkerülés megakadályozására a tagállamok hatóságai számára teljes hozzáférést adna a pénzügyi nyilvántartásokhoz. A Bizottság reményei szerint így a nemzeti adóhatóságok könnyebben fel tudják majd kutatni azokat az embereket, akik rejtegetik a pénzügyeiket. A tagállamok ugyanis megtudhatják, hogy egy-egy cég vagy kezelt vagyon kinek a tulajdonában van, pontosan ki kereskedik online pénzeszközök segítségével és ki használ névtelenséget biztosító bankkártyákat.

Ezen felül a tagállamoknak saját nyilvántartásokat kell létrehozniuk a vállalkozások és kezelt vagyonok tényleges tulajdonosairól. Ráadásul ezt a vállalást a tagállamoknak 2016 végéig végre is kell hajtaniuk. A nyilvántartásba minden olyan tulajdonos bekerül, aki a potenciálisan adóelkerülésre vagy pénzmosására alkalmas cégekben legalább 10 százalékos részesedéssel bír. A “gyanú felett álló” normális vállalkozások tulajdonosai is szerepelnek majd a nyilvántartásban, de csak azok, akiknek legalább 25 százalékos a részesedésük.

A Bizottság javasolja a kockázatosnak minősített országok szigorú ellenőrzését is. Olyan országokról van szó, ahol az EU szerint nem megfelelőek a pénzmosás elleni szabályok. A kockázatosnak minősített államok listáját 2016. július 14-én fogadják majd el. Az ilyen országokat érintő pénzügyi műveleteket a bankoknak a jelenleginél jobban ellenőrizniük kell majd.

A Bizottság keményen fellépne azon eszközök ellen, amelyek segítségével névtelenül és nem azonosíthatóan lehet pénzügyi tranzakciókat végrehajtani. A virtuális fizetőeszközök (például a bitcoin) esetében az EU pénzmosási irányelvét kiterjesztenék a virtuális pénzváltókra is. Ezeknek a cégeknek tudniuk kell, ki az, aki virtuális pénzt valódi pénzre vált.

A névtelen, előre feltöltött bankkártyák esetében a Bizottság azt javasolja, hogy az ilyen eszközökkel csak minimális összegeket lehessen fizetni. Eddig 250 euró felett kötelező volt az azonosítás, ezt a határt a tervek szerint 150 euróra csökkentenék és szélesítenék az azonosításhoz szükséges adatok körét is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>