Bővült az EU feketelistája

Újabb országokkal bővült az EU adóparadicsomokat felsoroló feketelistája. Van új érkező, de van két régi motoros is. Az Európai Unió pénzügyminiszterei Anguillát, a Bahamákat és a Turks- és Caicos-szigeteket vették fel az adóparadicsomok uniós listájára, így a lista 12 tagúra bővült.

A Kuba közelében fekvő Turks- és Caicos-szigetek először került fel a listára. A Bahama-szigetek 2018-ban már egyszer lekerült, illetve Anguilla 2020-ban szintén örülhetett. Most viszont a jelek szerint ezek az országok újra kevesebb figyelmet szenteltek annak, hogy megfeleljenek az EU elvárásainak, így most újra a lajstromban találták magukat. A legfrissebb, 12 országot számláló lista: Amerikai Szamoa, Anguilla, Bahama-szigetek, Fidzsi-szigetek, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Turks- és Caicos-szigetek, Amerikai Virgin-szigetek, Vanuatu.

Nem minden offshore adóparadicsomnak tartott ország szerepel az uniós feketelistán. Az EU jellemzően azokat az államokat pécézi ki, amelyek nem elég transzparensek, vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatokat az uniós hatóságoknak, esetleg aktívan segítenek a jövedelmek eltüntetésében.

A listát évek óta bírálják azért, mert nincs rajta egyetlen EU-s, vagy európai ország sem, holott az öreg kontinensen is akadnak olyan államok, amelyekre rá lehet sütni az adóparadicsom címkét. A másik többször megfogalmazott kritika pedig az, hogy a listának nincs akkora elrettentő ereje, hiszen szankciókat csak nyomokban tartalmaz: mindössze annyit, hogy az EU külpolitikai döntései során figyelembe veszi a listát, amikor a harmadik országokkal folytatott fejlesztési együttműködésről és egyéb gazdasági kapcsolatokról dönt. A listát félévente frissíti az EU, tehát a frissen felkerült országok felülvizsgálata is ekkor lesz majd esedékes.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>