Bővülhet a terrorizmust támogató országok listája

Szaúd-Arábia is rákerült azoknak az országoknak a listájára, amelyek nem teljesítik az Európai Uniónak a pénzmosás megfékezésére, illetve a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására szolgáló irányelveit. Az Európai Unió 47 országot vizsgált meg, többek között Egyesült Államokat, Oroszországot, Svájcot és Svédországot. EU tagországokat nem.

A FATF (Pénzügyi akciócsoport) segítségével összeállított listán jelenleg tizenhat ország szerepel, köztük Jemen, Észak-Korea, Irán, Irak, Szíria és Afganisztán. A névsort január közepén frissítették, és feltételezhető, hogy nem Szaúd-Arábia lesz az egyetlen új érkező. A listára javasolt országok nevei egyelőre nem nyilvánosak. A névsor csak akkor lesz hivatalos, ha mint a 28 EU tagország jóváhagyja azt.

Egy újságíró meggyilkolásával kapcsolatos botrány alaposan megtépázta Szaúd-Arábia jó hírnevét, és persze az sem kizárt, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy felkerültek a listára. További negatívum, hogy így nehezebbé fog válni Szaúd-Arábia és az Európai Unió közti pénzügyi együttműködés is, mert az EU bankjainak a kifizetések előtt további ellenőrzéseket kellene elvégeznie, tehát gazdasági szempontból is hátrányos a döntés.

A lista azokat az államokat tartalmazza, amelyeknek súlyos hiányosságaik vannak a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésére vonatkozó szabályozásaikban. Az új irányelvek megkövetelik a pénzügyi tranzakciók és gyanús banki ügyfelek szigorúbb vizsgálatát. A FATF, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport (G7) által létrehozott kormányközi szervezet, folyamatosan monitorozza az országokat ebből a szempontból. A Reuters értesülései szerint a listára vélhetően további országok is felkerülnek.

Bár Rijád számos korrupcióellenes intézkedést vezette be, ennek ellenére 2018 szeptemberében úgy ítélte a szervezet, hogy Szaúd-Arábia nem nyomoz kellő hatékonysággal azok után a személyek után, akik komolyabb pénzmosási ügyekbe keveredtek.

Az EU egyébként 47 országot vizsgált meg, de a 28 tagország mindegyike kimaradt.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>