Bővül a schengeni övezet

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán az Osztrák Néppárt delegációja is megszavazta a Románia és Bulgária schengeni csatlakozását sürgető programot. A kérdést egyhangúlag szavazták meg a küldöttek.

A döntés azért okozott némi meglepetést, mert a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja korábban elutasítóan állt a román csatlakozás kérdéséhez. Az EPP szerda este elfogadott állásfoglalása szerint Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükség, nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével.

Egy nem sokkal korábbi sajtótájékoztatóján az EPP elnöke, Manfred Weber még arról beszélt, hogy a Románia schengeni csatlakozást ellenző osztrák álláspont problémákat okozhat. Ennek kapcsán Weber az álláspontjuk megváltoztatására szólította fel a román és bolgár schengeni csatlakozását ellenző osztrák szocialistákat, akik a jelek szerint beadták végül a derekukat.

Siegfried Mureşan román európai parlamenti képviselő, az EPP alelnöke, nem rejtette véka alá meglepődöttségét. Mureşan szerint a szavazás azt mutatja, hogy túljutottak a holtponton, és még ha lesznek is nehézségek, le fogják küzdeni ezeket, és Románia teljes körű schengeni csatlakozása is elérhető közelségbe került. Brüsszel-közeli sajtóinformációk szerint minden akadály elhárult, így a két ország 2024. március 31-től hivatalosan is a schengeni övezet tagjává vált.

Fontos, hogy a schengeni szabályok ugyanakkor nem vonatkoznak a folyami kikötőkre, hiszen azok továbbra is szárazföldi határátkelőnek számítanak. A cél, hogy Románia még idén teljes jogú taggá válhasson.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>