Bővül az adóparadicsomok listája

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) újabb adatokat adott hozzá egyre kiterjedtebb offshore adatbázisához. Az újonnan nyilvánosságra hozott adatok Barbadosról, a Bahama-szigetekről, Arubáról és Nevisről származnak.

Az ICIJ tovább bővítette offshore információs adatbázisát. Most Barbadossal, a Bahama-szigetekkel, Arubával és Nevis-szel bővült az eddig is vaskos, nagyvállalatokat és magánszemélyeket érintő információhalmaz. A négy új országgal már 55-re nőtt az offshore kiszivárogtatott adatbázison kereshető és elérhető területek száma. Eddig 160 000 társaságra és közel ugyanennyi részvényesre és nagyvállalati vezetőre vonatkozó információt és adatot tartalmazott az az adatbázis, amely a Panama és Paradise-iratok, valamint a bahamai szivárogtatási project során nyilvánosságra került adatokból épül fel. A mostani közzététellel már 680 000-re nőtt az elérhető és kereshető vállalatokra, alapítványokra, valamint magánszemélyekre vonatkozó adatbázis.

Barbados, a Bahama-szigetek, Aruba és Nevis korábban felkerült az OECD „együttműködést nem tanúsító” adóparadicsomokat tartalmazó listájára, de a szervezet törölte őket onnan, mert a négy ország ígéretet tett arra, hogy betartja az OECD átláthatóságra és információ-áramlásra vonatkozó elvárásait. Az OEDC döntés ellenére Barbados felkerült az EU friss feketelistájára, míg Aruba megúszta a „szürke” listával, annak köszönhetően, hogy az ország vállalta, hogy a jelenlegi adógyakorlatát 2018-ban felülvizsgálja és módosítja. Az EU tagállamok által összeállított friss offshore lista sem Bahamát, sem Nevist nem tartalmazza.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>