Botrányt okoz-e még az offshore?

Az utóbbi évek egyik legnagyobb, az offshore bombája robbant október elején. A Paradise és Panama után itt vannak a Pandora-iratok. A közel 12 millió dokumentumból álló anyag összesen 35 vezető politikus, több mint száz milliárdos és több mint 300 vezető köztisztviselő offshore ügyleteit tárja fel.

Az ügy a 2016-os Panama-iratok kiszivárgásához, illetve a 2017-es Paradise Papers-ügyhöz hasonlít, csak sokkal több és részletesebb és részletesebb offshore adat került nyilvánosságra. A korábbi nagy szivárogtatásokhoz hasonlón a dokumentumokat most is az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumához (ICIJ) juttatták el. A szervezet többek közt a Guardiannel, a BBC Panoramával, a Le Monde-dal és a Washington Posttal együttműködve osztotta meg a dokumentumokat. A feltárási munkálatokban több mint 600 újságíró vett részt és a folyamat 18 hónapig tartott.

A kiszivárgott dokumentumok olyan cégektől származnak, amelyeket ügyfeleik kértek fel, hogy hozzanak létre offshore-számlákat a világ adóparadicsomaiban, így Panamában, Svájcban, Dubajban, Monacóban és a Kajmán-szigeteken.

A Pandora ügyben minden eddiginél több ismert emberről derült ki, hogy offshore ügyekben értintettek lehetnek. Az ügyben a világ 35 vezető politikusa érintett, számos több jelenlegi és korábbi államfő is, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök, Tony Blair volt brit kormányfő, valamint két EU-s államfő. 90 ország több mint 300 minisztere, polgármestere és egyéb köztisztviselője is érintett. A listán több mint 100 milliárdos is található. Az érintettek jellemzően nem létező, fiktív külföldi cégeken keresztül tették luxusingatlanjaikat és egyéb értékeiket láthatatlanná.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>