Bitcoin, mint hivatalos pénznem?

El Salvadorban legálisan fizetőeszköz lesz a bitcoin. Egyesek alig várják, de a bankok és a hatóságok nem fogadják kitörő örömmel a döntést.

A Fitch hitelminősítő egyből a tettek mezejére lépett és utánajárt, milyen következményekkel járhat a bitcoin, mint legális fizetőeszköz bevezetése. A szakembereik szerint El Salvador bitcoinprogramja miatt a bankoknak magasabb pénzügyi kockázatot kell vállalniuk, és félő, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás ellenes törvények betartása is sérül.

El Salvadorban a bitcoint bármihez, tehát banki kölcsönökhöz is lehet majd használni, ezért valószínűsíthető, hogy rengetegen akarják majd a bitcoinforgalmat El Salvadorba csatornázni. A Fitch szakértői szerint ez az illegális tranzakciók megszaporodásához vezethet, tehát nőni fog a pénzmosás és egyéb bűncselekmények, visszaélések kockázata.

A bitcoin használata opcionális lesz. Ha valaki úgy szeretné, akkor akár a fizetését is bitcoinban kérheti, de bármikor választhatja azt is, hogy váltsák át automatikusan amerikai dollárba, (ami a hivatalos fizetőeszköz El Salvadorban). A Fitch megjegyezte azt is, hogy a bitcoinnal kapcsolatos szabályozásnak meg kell(ene) felelnie a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) globális szabványainak. A bitcoin tranzakciók viszont nem transzparensek, ami növeli a pénzmosás kockázatát.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>