Pénzmosás: Bírság két hazai banknak, botrány a Deutsche Banknál

Pénzmosásgyanús ügyletek miatt 29 millió forint bírságot szabott ki az MNB a CIB és a Raiffeisen Bankra. A bankok késve, vagy nem jelentették be a gyanús ügyeket az illetékes hatóságnak, ráadásul a hiányosságok rendszerszintűek, súlyosak és ismétlődők voltak.

Hazánkban is kiemelt figyelmet szentelnek a hatóságok pénzmosás megelőzésének. Ennek érdekében az MNB pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatban célvizsgálatokat folytatott a CIB és a Raiffeisen banknál. Mindkét pénzintézet esetében komoly hiányosságokat tártak fel, méghozzá az ellenőrző és információs rendszer működtetésében a szűrési riasztások határidőre feldolgozása terén, valamint az ügyletek szűrése is problémás volt. A vizsgálat eredménye szerint mindkét bank több esetben egyáltalán nem vagy csak késve jelentette a pénzmosásra utaló információkat a hatóságnak, holott erre a törvény kötelezi. A Magyar Nemzeti Bank a CIB-re 9,625 millió, a Raiffeisenre pedig 20 millió forint bírságot szabott ki, és a hiányosságok kijavítására kötelezte a bankokat. Az, hogy a feltárt hiányosságok rendszerszintűek, súlyosak és ismétlődőek voltak, mind súlyosbító körülménynek számítottak. Enyhítő körülményként értékelte az MNB azt, hogy a hitelintézetek a vizsgálat során már intézkedéseket hoztak a jogsértések egy részének kiküszöbölésére.

Pénzmosási ügy kavart újabb botrányt a Deutsche Bank háza táján is. Az elmúlt évben a német bank több milliárd dollár bírságot kapott, például az Irán elleni szankciók megsértéséért vagy az orosz pénzmosási botrány miatt. Különféle jogsértések miatt a 2008-as válság óta közel 18 milliárd dollár bírságot fizetett a pénzintézet. Ezúttal a szexuális bűncselekményei miatt elítélt Jeffrey Epsteinnel hozták összefüggésbe a német nagybankot, így 150 millió dolláros bírságot szabtak ki a hatóságok. A New York-i pénzügyi felügyelet szerint a bank nem követi nyomon megfelelően a Jeffrey Epsteinhez kötődő ügyleteket. A Deutsche Bank kulcsszerepet töltött be Epstein pénzügyi tranzakcióiban az utóbbi években, a vád szerint többek között segítette a bűnözőt, hogy több millió dollárt mozgasson különféle számlákon.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>