A „Big Four” ahol tud, segít

Bono, Lewis Hamilton és Erzsébet királynő után nem lepődünk meg azon sem, hogy a négy legnagyobb adótanácsadó cég is érintett a Paradise-ügyben.

A „Paradise-iratok” néven elhíresült, néhány hete kirobbant adatszivárogtatási botrány érintettjei között találunk híres politikusokat, ünnepelt celebeket és köztiszteletben álló udvari főméltóságot is. Ezek után talán nem is olyan meglepő, hogy a „Big Four”, vagyis a négy legnagyobb könyvvizsgáló és adótanácsadó cég (‎KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, ‎Ernst & Young) neve is felmerült a történetben.

Legalábbis ezt állítja a brit munkáspárti politikus Margaret Hodge aki szerint ezek a tanácsadó óriások segítő kezet nyújtottak nemzetközi cégeknek az adóterheik csökkentésében, azaz tanácsaikkal megnyitották az adóelkerülés kiskapuit. Hodge meg van arról győződve, hogy az adótanácsadók adócsökkentési sémákat dolgoztak ki és ezeket rutinszerűen alkalmazzák. A politikusnő véleménye szerint amíg ezért nem vonják őket felelősségre, addig az adóelkerülés mindennapi gyakorlat marad.

Hodge a brit Lewis Hamilton példáját hozta fel. A négyszeres Forma-1 világbajnok források szerint az Ernest & Young (EY) könyvvizsgáló cég segítségével úszta meg a repülőgépvásárlása után fizetendő vagyonszerzési adót. Az EY tagadta a vádakat és cáfolta, hogy bármilyen adóminimalizálási ügyhöz köze lenne.

Az is napvilágra került, hogy a PwC és Deloitte a Blackstone pénzügyi csoportnak adott megkérőjelezhető tanácsokat ingatlanügyekben, amiért felelősségre is vonták őket. A PwC képviselői azt nyilatkozták, hogy minden esetben a vonatkozó jogszabályok szerint, a legmagasabb szakami és etikai normáknak megfelelően jártak el. A Deloitte szintén azt állítja, hogy minden esetben szigorúan betartotta a törvényi kereteket, és kizárólag a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő tanácsokkal látta el az ügyfeleket.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>