Egy ügyes húzással 610 millió dollárt takaríthat meg Jeff Bezos

Jeff Bezos milliárdos nemrégiben Miamiba költözött, és több mint 600 millió dollár adót takaríthat meg azzal, hogy 50 millió Amazon részvényt ad el. Mi a kettő között az összefüggés? Mutatjuk!

Bezos, a Bloomberg Billionaires Index szerint a világ második leggazdagabb embere, tavaly lelépett Seattleből, otthagyta az Indian Creek szigetén épült milliárdos bunkerét, méghozzá a napfényes Miami kedvéért. Azon felül, hogy Miamiban jobb az időjárás és Bezos közelebb lehet a szüleihez és űrkutató cégéhez, a Blue Originhoz, a költözésnek van még egy hatalmas előnye: Florida államban nincs sem állami jövedelemadó, sem tőkenyereségadó.

Bezos február elején 12 millió darab Amazon részvényt dobott fel a piacra, nagyjából 2 milliárd dollár értékben. Ezzel körülbelül 140 millió dollárnyi tőkenyereség-adót takarított meg, amit, ha mindezt Seattleben teszi, Washington államnak kellett volna kifizetnie, ugyanis ott 2022 óta 250 000 dollár felett adót vetnek ki a részvények és kötvények eladására.

Mivel Bezosnak immár Florida az elsődleges lakóhelye, így mentesült a sarc alól, és 140 millióval több marad a zsebében. A becslések szerint 8,7 milliárd dollár értékű, azaz 50 millió részvény eladása esetén 2025-re több nagyságrendileg 610 millió dollárt takaríthat meg. A kilenc számjegyű összeg azt feltételezi, hogy az Amazon árfolyama változatlan marad a következő években, de ha növekedésnek indul, akkor természetesen a részesedéssel párhuzamosan a megtakarított adómilliók is nőni fognak.

Tekintve, hogy az Amazon-vezér elég jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik az sem mellékes, hogy Floridában az ingatlanadó mértéke 0,89%, ami szintén kevesebb, mint Washington állam 0,98%-os kulcsa. Sőt, Washington államban a 2,193 millió feletti vagyonnal rendelkező lakosok örökösei 10%-tól 20%-ig terjedő ingatlanadót is kötelesek fizetni az örökhagyó halála esetén. Tehát, ha Bezos lakóhelye Seattle maradt volna, akkor a jelenlegi 200 milliárd dolláros nettó ingatlanvagyona után akár 40 milliárd dolláros ingatlanadót is ki kellett volna csengetnie az örökösöknek. Floridában viszont semmiféle extra adóval nem sújtják a vagyonosokat, és a tőkenyereségadó fogalma is ismeretlen.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>