Bezárt a Panama botrányban érintett ügyvédi iroda

Március végén lehúzta a rolót az offshore-botrányt kirobbantó Panama-iratokról elhíresült panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda.

Az ügyvédi iroda közleménye szerint az imázs-vesztés, az ellenük irányuló sajtókampány, illetve egyes panamai hatóságok szabálytalan eljárásai olyan károkat okoztak az ügyvédi irodának, amely teljesen ellehetetlenítette a működésüket. A bejelentés szerint az ügyvédi iroda működését március végével befejezi, de egy kisebb csapatot megbíznak azzal a feladattal, hogy a hatóságok, valamint az állami és magánszervezetek megkereséseire válaszoljon. Magyarul, az iroda továbbra is harcol az igazáért.

A Mossack Fonseca 2016-ban került a figyelem középpontjába, amikor is 11,5 millió dokumentum szivárgott ki az irodától olyan cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, sportolóról és egyéb hírességről, akik feltehetően megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban. Az iroda a botrány előtt a világ negyven országában 600 alkalmazottal működött, de a kiszivárgását követően be kellett zárnia irodáit, munkatársainak létszámát pedig 50-re kellett csökkentenie.

Még 2017 áprilisában nagy felháborodást keltett, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték az ügyvédi iroda két tulajdonosát Jürgen Mossackot és Ramón Fonseca Morát. Tavaly februárban vették őrizetbe őket az Odebrecht nevű brazil nagyvállalatot érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az Odebrecht ügy a brazil állami olajcég, a Petrobras korrupciós ügyei kapcsán látott napvilágot. Az építőipari óriás elismerte, hogy kenőpénzeket fizetett jövedelmező szerződések fejében számos dél-amerikai és afrikai ország politikusainak.

Az Odebrechtre 2,6 milliárd dolláros bírságot szabtak ki a brazil, az amerikai és a svájci bíróságok együttesen, a korrupciós ügyek miatt. A vád szerint Mossack és Fonseca pénzmosásban segédkezett, és offshore számlákat nyitottak az Odebrech számára, amelyekkel a cég vesztegetési pénzeket mozgatott. Bár 2017-ben szabadlábra kerültek ugyan, de az eljárás folytatódott ellenük. Fonseca akkor azzal védekezett, hogy bűnbaknak próbálják kikiáltani őket, hogy ne derüljön ki, hogy kik fogadták el a kenőpénzt az Odebrechttől.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>