Betiltaná a kriptovalutákat a JPMorgan vezére

Az amerikai gigabank, a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon az amerikai szenátus bankbizottságának ülésén fejtette ki a kriptopiaccal kapcsolatos véleményét. Elmondta, hogy szerinte a digitális valutákat azért kellene betiltani, mert azok csak törvényellenes tevékenységekre használhatók.

A CNBC beszámolója szerint Dimon Elizabeth Warren szenátor kérdésére válaszolva kijelentette, hogy ha ő kormányozna, akkor betiltaná az összes kriptopénzt, mert kizárólag olyan célokra használják, mint a kábítószerkereskedelem, az adóelkerülés vagy a pénzmosás. A vezérigazgató nem először fejezte ki igencsak sarkos véleményét a területtel kapcsolatban. Szíve szerint az egész iparágat úgy, ahogy van, megszüntetné. Ennek fényében azért érdekes, hogy a JPMorgan rendszeresen használja az úgynevezett blokklánc-technológiát, mely szorosan összefonódik a kriptopénzek iparágával.

Az említett meghallgatáson kiderült, hogy más nagybanki vezetők is osztják Dimon nézeteit. A bankvezérek álláspontja szerint a kriptovalutákkal foglalkozó cégekre is ugyanazoknak a pénzmosás ellenes törvényeknek kellene vonatkozniuk, mint a nagyobb pénzintézetekre. Elizabeth Warren szenátor megjegyezte, hogy a napirendre tűzött kérdés túlmutat a bankpolitikán, hiszen számos nemzetbiztonsági aggályt is felvet.

Ugyanakkor nem mindenki látja ennyire borúsan a helyzetet. A Citigroup volt vezetőiből álló szakmai csoport például startupot indított, mely bitcoin letéti jegyeket szeretne kínálni intézményi befektetőknek. Január elején pedig megérkezett az Amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet (SEC) várva várt jóváhagyása is: a bitcoin szabályozott befektetési termékké vált az USA-ban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>