Beperlik Máltát az aranyútlevél miatt

Befellegezhet a sokat bírált máltai aranyvízum programnak. Az Európai Bíróság keresetet indít Málta ellen az uniós bíróságon, mert a rendszerben résztvevő tehetős személyek, akik befektetésért cserébe máltai állampolgárságot kapnak, úgy szereznek EU-s útlevelet, hogy semmilyen formában nem kötődnek az országhoz.

A máltai útlevél birtoklása lehetővé teszi az unión kívüli külföldiek számára, hogy az EU-s országokban éljenek és dolgozzanak. A bizottság szerint ez a gyakorlat nem egyeztethető össze az uniós jogszabályokkal. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után Málta kizárta a programból az orosz és belorusz jelentkezőket, de más országok polgárainak továbbra lehetősége volt állampolgárságot venni.

Az EU végrehajtó testülete még áprilisban szólította fel a szigetországot, hogy egyszer s mindenkorra hagyjon fel ezzel a gyakorlattal, de Málta akkor nem foglalkozott érdemben a kérdéssel, és figyelmen kívül hagyták a felszólítást. 2021-ben Ciprus és Bulgária is kénytelen volt leállítani hasonló programját, mert az EU aggályosnak tartotta az ottani gyakorlatot is. Málta egyelőre elzárkózik a felfüggesztéstől, mert az igen jelentős anyagi veszteségeket okozna. A szigetország 2013 óta 1,1 milliárd eurónyi (465 milliárd forint) bevételre tett szert a programnak köszönhetően.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>