Bekeményít az EU a kriptovalutáknál

Nemrégiben jelentette be az Európai Bizottság, hogy jöhet a tízezer eurós uniós készpénzfizetési limit, de úgy tűnik, hogy ez EU most tényleg bekeményít és felveszi a kesztyűt a pénzmosás ellen. A továbbra is valamelyest szabályozatlan környezetben működő kriptovaluták kapcsán is léptek.

Egy friss tervezet szerint a bitcoint vagy más kriptovalutákat átutaló vállalatoknak gyűjteniük kell a küldő és a címzett adatait. A lépéssel az ágazat szabályozását szigorítanák. Mint ismeretes, a kriptopénzekkel történő tranzakciók sok esetben követhetetlenek, így a bűnözők előszeretettel használják a módszert pénzük tisztára mosására.

A javasolt jogszabály az úgynevezett utazási szabályt alkalmazná a kripto tranzakciókra, hogy nyomon követhetővé tegye azokat. A szabály, amely egyébként a kormányközi megfigyelő szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) egyik ajánlása, az átutalásokra is vonatkozna. A módosítások biztosítják a kriptovaluta-utalások, például a bitcoin teljes nyomonkövethetőségét, és lehetővé teszik a pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására való esetleges felhasználásuk megelőzését és felderítését.

A tranzakciók esetén kötelező lesz feltüntetni az ügyfél nevét, címét, születési dátumát és számlaszámát, valami a kriptovalutát átvevő személy nevét is. A címzett szolgáltatójának is ellenőriznie kell, hogy a szükséges információk hiánytalanul megvannak -e. Az EU pénzmosás elleni szabályai alapján az anonim bankszámlák biztosítása már most is tilos. Ezt a szabályt kiterjesztik az anonim kriptovaluta-tárcákra is.

A javaslatok célja, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a fenyegetések kezelése és a nemzetközi előírásoknak való megfelelés között, ugyanakkor ne rójanak túlzott szabályozási terheket az ágazatra. A Bizottság szerint a javaslatok harmonizált jogi keretrendszert teremtenek, amely segíteni fogja az uniós kriptoeszköz-piac fejlődését. Ahhoz, hogy a javaslatból szabály legyen, a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is zöld utat kell adnia. Ismerve az EU döntéshozatal „gyorsaságát”, két év is eltelhet, mire jogerőre emelkedik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>