Bejött az online számlázás

Egy éve vezették be az online számlázási kötelezettséget. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint olyan jól teljesít az online számla, hogy jövőre akár 10 százalék alatt lehet az adóelkerülés mértéke. Az online számlázástól a bevezetéskor többek között az adóelkerülés csökkenését várták, hiszen a rendszer segítésével valós időben kiszűrhetők a csalók és a fiktív számlázók is. E mellett az online rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a NAV részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is.

Az államtitkár összefoglalta az elmúlt év eredményeit, mely szerint idén június 28-ig már 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerben, és több mint 46 millió számlát küldtek be. Izer Norbert az is elmondta, hogy az utóbbi évek feketegazdaság elleni intézkedései százmilliárdos bevételt hoztak az államkasszának. Izer szerint a magyar megoldásokat több állam is tanulmányozta és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. Kiemelte továbbá, hogy még az Európai Bizottság is elismerte, hogy szükség van az áfacsalás elleni magyar megoldásokra.

A Bizottság tanulmánya szerint Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt, már 2015-re csaknem fele akkora lett, mint a régió más országaiban. A tanulmány arra is rámutatott, hogy a hazai áfarés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – 2012 és 2016 közt jelentősen, 22-ről 13 százalékra csökkent. A becslések szerint jövőre akár 10 százalék alatti lehet az adóelkerülés mértéke.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>