Bankokat büntetett az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy magyar banknál, a Duna Takaréknál, az Oberbanknál, valamint a Polgári és a Sopron Banknál tárt fel pénzmosási kockázatokat. A legtöbb esetben az ügyfél-átvilágítást, a gyanús esetek bejelentését és a tényleges tulajdonosok azonosítását találta a jegybank problémásnak.

Egy úgynevezett témavizsgálat keretében tekintette át az MNB a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok kezelését és a szűrési eljárásokat több hitelintézetnél. Az érintett bankokra 75 millió forint felügyeleti bírságot szabtak ki.

Az érintett bankoknál nem csak egy-egy problémát, hanem számos hiányosságot tárt fel a vizsgálat. A Polgári Bank például több esetben nem tett eleget a gyanús tranzakciók esetén kötelező bejelentési kötelezettségének. Ezen felül a szűrési gyakorlatuk nem volt alkalmas a szokatlan ügyletek kiszűrésére, és előfordult olyan is, hogy nem kértek ügyfélnyilatkozatot a tényleges tulajdonosról, és nem ellenőrizték az ezzel kapcsolatos adatokat.

Az Oberbank fióktelepe esetén is a szűrési gyakorlattal akadtak problémák. További hiányosság az ismételt átvilágítás elmaradása volt, illetve számos ügyfél esetén hiányosan tettek bejelentést a pénzmosási vagy terrorizmusfinanszírozási gyanúról.

A Duna Takarék Banknál a pénzek forrására vonatkozó információk, a bejelentési kötelezettség, a monitoring szabályzat, a szűrések, és az ügyfél-átvilágítás terén tapasztaltak komoly hiányosságokat, illetve az okmánymásolatok minőségével és felhasználásával kapcsolatban is merültek fel aggályok.

A Sopron Banknál szintén bejelentési és ügyfél-átvilágítási problémákra derült fény.

A jegybank 40 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Polgári Bankra, 22,5 millió forintot az Oberbank AG magyarországi fióktelepére, 6,5 millió forintot a Sopron Bankra, és 6,25 millió forintot a Duna Takarék Bankra. Az MNB kötelezte a bankokat a feltárt hiányosságok kijavítására.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>