Az offshore melegágya

Az EU számvevőszéke szerint az adóelkerülést és az offshore-ozást addig nem lehet felszámolni, amíg a tagállamok közötti adóügyi információcsere nem megfelelő. Az testület szerint nem csak az uniós jogszabályi keret, hanem annak a végrehajtása és nyomon követése is hagy kívánnivalót maga után. A problémákat egy részletes jelentésben tették közzé.

A jelentés szerint az információcserére vonatkozó EU-s jogszabályok alapvetően érthetőek és logikusak, de akadnak hiányosságok is. A testület szerint a jogszabályi keret túl megengedő az adóelkerüléssel és az offshore megoldásokkal szemben, mert az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik a kriptovalutákra, ami nyomonkövethetetlenné teszi a tranzakciókat. Ezen felül azt is kifogásolták, hogy hiába osztják meg az információkat, ha ezeket ritkán használják fel kellő mértékben, ami szintén adóbevétel-kieséshez vezet.

Az országhatárokon átívelő pénzügyi tranzakciók száma is egyre szaporodik, ami újabb rizikófaktort jelent. Az egyre növekvő szám megnehezíti a tagállamok számára a megfizetendő adók helyes megállapítását, ez pedig elősegíti az adókikerüléstés az offshore-ozást. A szakemberek szerint a méltányos adózás jelentene megoldást. Az ilyen jellegű adóztatás növeli a jogbiztonságot az adófizetők számára, élénkíti a versenyt és az innovációt.

A jelentés szerint az adóelkerülés miatt az EU évente 50 és 70 milliárd euró adóbevételtől esik el. Sőt, az egyedi adózási szabályokat, vagy az adóbeszedés kifogásolható hatékonyságát is figyelembe véve a kieső adóbevételek mértéke elérheti akár a 190 milliárd eurót is. A számvevőszék összegzése szerint a tagállamok közötti együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy a kivetett adókat maradéktalanul be lehessen szedni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>