Az offshore feketelista frissítve

Még október elején frissítették az uniós pénzügyminiszterek az EU offshore listáját. Ennek értelmében három egzotikus offshore ország lekerült a szégyenpadról. Mostantól a Seychelle-szigetek, Anguilla, valamint a Dominikai Közösség is adózási szempontból együttműködő országnak minősül.

A döntés indoklása szerint a felsorolt országok kézzelfogható erőfeszítéseket tettek az adórendszerük átláthatóbbá tétele érdekében és a közösen kitűzött határidő előtt sikeresen végrehajtották azokat az offshore reformokat, amelyek az EU szerint a jó adóügyi kormányzás feltételei.

A listán jelenleg Vanuatu, Szamoa, az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Amerikai Szamoa, Trinidad és Tobago, Palau, Panama, Guam, Fidzsi-szigetek, valamint a Virgin-szigetek szerepel, mint offshore helyszínek. Ezek a joghatóságok nem hajtották végre azokat az adóreformokat, amelyekre kötelezettséget vállaltak, nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy nem teljesítették határidőre a vállalásaikat, amelyekkel az EU-s offshore kritériumrendszernek meg kívánnak felelni.

Vannak olyan országok is, amik még nem teljesítettek a feltételeket, de elkötelezettek abban, hogy az EU offshore elvárásainak megfeleljenek. Ebbe a körbe Costa Rica, Hongkong, Malajzia, Észak-Macedónia, Katar és Uruguay tartozik. Ausztrália, Szváziföld és a Maldív-szigetek már korábban telesítette minden adóügyi kötelezettségét, ezért ezek az országok sem szerepelnek már a listán.

A testület legutóbb februárban vizsgálta felül az offshore feketelistát. Ekkor Törökországnak jelezték, hogy az adózási gyakorlatuk aggodalomra ad okot, mert az automatikus információcsere nem valósul meg a 27 uniós tagállammal. A hírek szerint bár történt előrelépés, további intézkedésekre lesz szükség.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>