Az EU támogatja az offshore cégalapítást?

Az Oxfam uniós adószakértője szerint a Pandora-iratok kapcsán sáros országokat távolított el az EU az offshore feketelistájáról, éppen a botrány kirobbanásával egy időben, amivel tulajdonképpen nyíltan az adóelkerülés párjára állt.

Az EU pénzügyminiszterei október elején törölték Anguillát, Dominikát és a Seychelle-szigeteket az Unió offshore helyszíneket tartalmazó feketelistájáról. Az EU indoklása szerint bár az országok még nem felelnek meg minden nemzetközi adóügyi előírásnak, de elkötelezték magukat a jó adóügyi kormányzás elveinek végrehajtása mellett. Jelenleg kilenc joghatóság szerepel az offshore cégalapítási helyszíneket felsoroló listán: Amerikai Szamoa, Fidzsi-szigetek, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Amerikai Virgin-szigetek és Vanuatu.

Újra és újra visszatérő kritika, hogy az EU a saját háza táján nem sepreget offshore ügyben, viszont feketelistára teszi azokat a szegény országokat, amelyek nem csatlakoznak a küszöbön álló globális adóegyezményhez. Chiara Putaturo, az Oxfam uniós adószakértője szerint az, hogy jelenleg Anguilla az egyetlen megmaradt, 0%-os adókulccsal rendelkező joghatóság a listán, valamint a legutóbbi adóbotrány középpontjában álló Seychelle-szigetek lekerül a listáról, az EU offshore feketelistáját nevetségessé teszi.

A Pandora-papírok azt mutatják, hogy a nemzetközi adóügyi együttműködésben elért eredmények messze nem elegendők az offshore cégalapítás ellen. A globális minimumadó csak a nagyvállalatokra vonatkozik, de a korrupt milliomosok offshore adóparadicsomokban bejegyzett cégeire nem, tehát teljes nemzetközi átláthatóságra van szükség.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>