Az Egyesült Királyság a pénzmosás elleni küzdelem élharcosa

Az Egyesült Királyság végzett a Financial Action Task Force (FATF) által összeállított, a pénzmosás felszámolása, valamint a terrorizmus támogatása elleni hatékony fellépés szerinti országlista élén. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő szervezet elismeri és üdvözli az ország kormányának intézkedéseit.

A FATF a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó független, kormányközi szervezet. Feladata a pénzügyi rendszernek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázataitól való megóvása, valamint a stratégiai hiányossággal küzdő országok azonosítása és monitorozása.

A FATF értékelése szerint az Egyesült Királyság rendkívül hatékonyan, minden rendelkezésére álló eszközt bevetve küzd a terrorizmus finanszírozása ellen. Ilyen intézkedés többek között a szigorú büntetőjogi eljárás, a gyanús pénzek lefoglalása, illetve egyéb pénzügyi szankciók alkalmazása. A pénzmosás elleni küzdelem terén is jeleskedett a szigetország, ugyanis 7900 nyomozást rendeltek el, 2000 eljárást indítottak és 1400 ítélet született 2018-ban. Vizsgálta alá vontak több olyan esetet is, ahol a vagyonosodás háttere nem támaszható alá ésszerű indokokkal, vagyis gyanítható, hogy a jelenős összegek illegális úton kerültek az érintettekhez.

A szervezet hozzátette, hogy a szigetország a vállalati átláthatóság tekintetében is élen jár. Az országban a kockázatelemzés eredményeit felhasználva hatékonyan erősítik a vállalati jelentések és nyilvántartások rendszerét. A FATF szerint üdvözlendő, hogy a pénzintézeteken túl az egyéb üzleti tevékenységet űzőknek, például az ügyvédeknek, ingatlanügynököknek, könyvelőknek is meg kell felelniük a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályi követelményeknek.

Nemrégiben adtunk hírt arról is, hogy az ország szigorította az aranyvízumokra vonatkozó szabályozását is, miután sokan pénzmosásra használták a lehetőséget. Jövő év elejétől a hatóságok szigorúan ellenőrzik majd a befektetők üzleti szándékait, és további két éven keresztül rendszeresen vizsgálják a pénzügyi folyamatokat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>