AZ AMERIKAI ÁLOM?

Sokak számára az amerikai útlevél és az amerikai állampolgárság olyan álom, melyért a vagyonát vagy akár a szabadságát is hajlandó kockáztatni. Úgy tűnik azonban, hogy egyre többen szembesülnek a dolog árnyoldalaival is, és inkább szabadulnának ettől a kiváltságtól.
2013 második negyedévében 2012 azonos időszakához képest hatszorosára, az előző negyedévhez képest pedig duplájára nőtt azoknak a külföldön élő és dolgozó amerikaiaknak a száma, akik lemondtak az amerikai állampolgárságukról. A lemondási hullám azóta öltött jelentős méreteket, amióta az amerikai adóhivatal elkezdett információkat gyűjteni az amerikai adózók be nem jelentett külföldön lévő ún. offshore vagyonáról, befektetéseiről és offshore bankszámláiról.
Az Egyesült Államok egyike annak a néhány országnak, ahol az adókötelezettséget elsősorban az állampolgárság és nem az állandó lakóhely vagy szokásos tartózkodási hely alapján határozzák meg. Ennek megfelelően a külföldön élő amerikai állampolgárokra ugyanúgy vonatkoznak a hazai bevallási és bejelentési kötelezettségek, mintha Amerikában élnének. Így hiába élnek külföldön akár évtizedek óta, ha az amerikai állampolgárságukat megtartották, akkor az Egyesült Államokban felelősségre vonhatóak a külföldön szerzett és így Amerikában be nem jelentett, ottani szempontból offshore vagyonnal, offshore céggel vagy jövedelemmel kapcsolatban.
Nem az Egyesült Államok az egyetlen hely, ahol az állampolgárok a “lábukkal szavaznak” az adórendszer vélt vagy valós igazságtalanságaival szemben. A közelmúltban több vagyonos francia helyezte kilátásba, hogy szabadulna a francia adóilletőségétől annak érdekében, hogy ne kelljen a jövedelmének háromnegyedét az államkasszába befizetnie.
Szerencsére számos ország tárt kapukkal és kedvező adózási szabályokkal várja azokat, akiknek megvan a képességük és a szándékuk, hogy értéket teremtsenek, de az így elért jövedelmükből nem túlköltekező államokat szeretnének finanszírozni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>