Átrendezi a háború az útlevélpiacot

Kiadta a legfrissebb listáját a Henley Passport Index, ami a világ útleveleit rangsorolja annak alapján, hogy hány országba lehet velük vízum nélkül utazni.

A listát az előző negyedévekhez hasonlóan Japán és Szingapúr vezeti; ezekkel az útlevelekkel 192 helyet lehet vízum nélkül felkeresni. Az ázsiai országokat Németország és Dél-Korea követi 190 elérhető úti céllal, a dobogó harmadik fokán pedig Finnország, Olaszország, Spanyolország és Luxemburg áll (189). A képzeletbeli dobogóról épp, hogy csak leszorult Ausztria, Dánia, Svédország és Hollandia 188 célállomással. Az előző listán 4. helyezett Franciaország visszacsúszott az ötödik helyre. Magyarország továbbra is az igen előkelő 8. helyet foglalja el, a magyar útlevéllel 183 országba utazhatunk szabadon.

A háború bizonyára át fogja rendezni az erőviszonyokat, hiszen az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada teljesen kitiltotta az orosz légi járatokat a légteréből és sok állam már nem is bocsát ki vízumot orosz útlevél-tulajdonosoknak. A szakértők szerint az Oroszországot érintő szankciók eredményeképpen az orosz útlevél szinte teljesen elértéktelenedhet, és a leggyengébb, harmadik világbeli országokéval válhat egyenértékűvé. Ebben a rangsorban ennek egyelőre még nincs jele, hiszen ezt még a háború kitörése előtt állították össze, de a szakemberek szerint borítékolható, hogy az orosz útlevél jelentősen vissza fog csúszni.

A legértékesebb tíz útlevél:

  1. Japán és Szingapúr (192)

  2. Dél-Korea, Németország (190)

  3. Spanyolország, Luxemburg, Finnország, Olaszország (189)

  4. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188)

  5. Írország, Portugália, Franciaország, Egyesült Királyság (187)

  6. Belgium, Svájc, Új-Zéland, USA, Norvégia (186)

  7. Görögország, Csehország, Málta, Ausztrália, Kanada (185)

  8. Magyarország (183)

  9. Szlovákia, Litvánia, Lengyelország (182)

  10. Észtország, Szlovénia, Lettország (181)

A leggyengébb útlevelek:

105. Észak-Korea (39)

106. Nepál és a palesztin területek (37)

107. Szomália (34)

108. Jemen (33)

109. Pakisztán (31)

110. Szíria (29)

111. Irak (28)

112. Afganisztán (26)

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>