Élnek és virulnak az aranyvízumok

Európai Uniós országok vezetik az aranyvízumok rangsorát, derült ki a Henley & Partners tanácsadó cég szokásos jelentéséből. A sokat támadott, ellenzett aranyvízum intézménye befektetésért, pénzért könnyített és gyors tartózkodást, letelepedést, sőt akár állampolgárságot biztosíthat a tehetősebb EU-n kívüli állampolgároknak.

A rangsor felállításánál a szakemberek több szempontot vesznek figyelembe, például azt, hogy mennyi idő telik el az aranyvízum-kérelem benyújtásától az állampolgárság megszerzéséig, az eljárás milyen költségekkel jár, illetve, hogy a kérelmező milyen előnyöket szerezhet. A Henley & Partners összehasonlításából kiderült, hogy a fenti szempontok figyelembevételével Portugália kínálja a világ legjobb aranyvízumát. A nemzetközi ranglista dobogóján őket holtversenyben Ausztria és Görögország követi.

Az aranyvízum intézménye megosztó. Ellenzői szerint pénzmosásra és korrupcióra is alkalmas, sokak szerint az ilyen program a bűn melegágya, mert nem ellenőrzik kellő alapossággal a jelöltek hátterét. Az EP már egy ideje sürgeti, hogy legyen egy egységes szabályozás, hogy az előbb említett biztonsági kockázatokat kiküszöböljék. Március elején javaslatot is tettek egy egységes, az aranyvízumot terhelő uniós illeték bevezetésére. Minden kritika ellenére az aranyvízumok értékesítése a virágkorát éri.

Magyarországon 2017. március 31-én lezárták le a 2013. júniusában indított letelepedési programot, akkor a speciális befektetési kötvények értékesítése megszűnt. Az adatok alapján szinte minden kérelmező megkapta a letelepedési engedélyt, hiszen húszezerből mindössze húsz kérelmezőtől tagadták meg. Tavaly novemberben látott napvilágot a hír, hogy a magyar kormány a program újraindítását fontolgatja. Végül az ezt lehetővé tévő jogszabályt még decemberben elfogadták, míg maga a program várhatóan majd csak 2024 júliusában indul.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>