Kínai kémek lephetik el az Egyesült Királyságot

A The Times beszámolója szerint a kínai kémek előszeretettel élnek az aranyvízum adta lehetőséggel. A programnak köszönhetően némi befektetésért cserébe egy olyan ország állampolgárai lehetnek, ami szabad beutazást biztosít az Egyesült Királyságba.

Számos karibi ország élvez vízummentességet az Egyesült Királyságba és ezek közül szinte mindegyik működtet aranyvízum programot is. Ennek okán a brit belügyminisztérium fontolóra is vette, hogy az ilyen programot működtető országok állampolgárai csak vízummal utazhassanak be az országba. A külügyminisztérium azonban erősen ellenzi a javaslatot, mondván, hogy nem tenne jót a nemzetközi kapcsolatoknak és a turizmust is jelentősen visszavetné egy ilyen jellegű szigorítás.

Nagy kérdés, hogy a brit kormány bevállalja-e azt a sokak szerint politikai és diplomáciai öngyilkosságot, hogy az összes aranyvízum kibocsátó országra egységes vízumkötelezettséget vezet be. Ez egyes elemzők szerint nagyban függ attól, hogy a saját szavazóik előtt milyen színben akarnak tetszelegni. Több szavazót hoz-e az, hogy csírájában elfojtják a kínai kémhistóriát, de cserébe beáldozzák a jó kapcsolataikat bizonyos országokkal. A szakértők szerint nagyon valószínű, hogy szigorítanak a britek, azaz hamarosan megfosztják a vízummentes utazás lehetőségétől az aranyvízum programot ajánló karibi országokat.

Az Európai Unióban is igencsak megosztó téma az aranyvízum-kérdés. Emiatt akár még kapóra is jöhetne az EU-nak, ha a britek bevállalnák a szigorítást, mert valószínűleg az EU azzal a lendülettel kiterjesztené a lépést a Schengeni-övezetre is. Fontos megjegyezni, hogy jelenleg kizárólag csak kis karibi országok állampolgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Királyságba. A legnagyobb aranyvízum programot kínáló ország, Törökország, nem élvez vízummentességet. Izgalmas kérdés tehát, hogy a brit kormány melyik utat választja, hiszen a döntés az EU-ra is hatással lehet.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>