Amerika büntetne a digitális adó miatt

A nemzetközileg egységes digitális adó bevezetése egyre sürgetőbb és elkerülhetetlennek is látszik. Nem meglepő módon Európa szorgalmazza, Amerika pedig foggal-körömmel harcol ellene, hiszen nagyrészt amerikai gigavállalatokat, például Amazon, Google, Facebook, Apple, érintené a sarc.

A cseh képviselőház január végén elfogadta az erre vonatkozó javaslatot: a 7 százalékos digitális adó azokra a globális cégekre vonatkozna, amelyek éves forgalma meghaladja a 750 millió eurót, csehországi forgalmuk pedig a 100 millió koronát (1,34 milliárd forint). Az adó évente mintegy ötmilliárd koronát hozna a cseh államkasszának. Amerika természetesen egyből reagált, és szankciókat helyezett kilátásba, utalva Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a davosi világgazdasági fórumon elhangzott nyilatkozatára, amelyben kifejetette, hogy azok az államok, amelyek bevezetik a digitális adót Donald Trump amerikai elnök vámintézkedésére számíthatnak.

A február közepén tartott rijádi G20-as csúcstalálkozón is téma volt a digitális adó. A francia pénzügyminiszter Bruno Le Maire szerint egyenesen káoszhoz vezethet, ha az év végéig sem sikerül megállapodni egy nemzetközileg egységes digitális adóról, mert ha az egyes országok saját adót vezetnek be, akkor fennál a veszélye annak, hogy egymással ütköző helyi adók jelennek meg, amely az európai technológiai vállalatoknak is versenyhátrányt okozhat. Franciaország egyébként már tavaly bevezette a saját, 3 százalékos digitális adóját, a spanyol kormány pedig a múlt héten bólintott rá az erről szóló javaslatra, melynek értelmében a globálisan 750 millió euró, belföldön pedig 3 millió euró éves bevételű vállalatokkal ugyancsak 3 százalékos adót fizettetnének.

A G20-as találkozón Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter ismét megerősítette, hogy Egyesült Államok büntetővámokkal reagálna a nagyrészt amerikai vállalatokat érintő egyedi szabályozásokra, hozzátéve, hogy diszkriminatívnak tartják az amerikai vállalatokat célzó adókat.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>