Rá is jár a rúd az Amazonra, meg nem is

Az AWS felhőszolgáltatás miatt többet kell adóznia, de mentesül egy még 2017-ben kiszabott 250 millió euró büntetés megfizetése alól.

Sokáig kérdéses volt, hogy a globális minimumadóval kapcsolatos G7-es egyezmény érvényes lesz-e az Amazonra. Ez a jelenleginél nagyobb mértékű, legalább 15%-os társasági adóterhet jelent az érintetteknek, vagyis azoknak a multiknak és cégeknek, ahol a profitmarzs eléri a 10%-ot. A fenti kritérium az Amazon esetében nem teljesül, de a szemfüles G7-es pénzügyminiszterek résen voltak, tehát a gigavállalat sem fogja megúszni a magasabb adóterhet.

Az egyezménybe belekerült egy olyan rész, mely szerint ha egy cég egyik divíziója túllépi ezt a 10 százalékos határt, akkor a cég teljes egészére vonatkoztatni kell az új adóminimumot. Mivel az AWS részleg, ez az Amazon felhőszolgáltatása, profithányada több mint 30%, ezért nincs kibúvó, fizetni kell és 15% adót kicsengetni azokban az országokban, ahol tevékenységet végez. Sajtóértesülések szerint az említett passzust kifejezetten azért tették be a megállapodásba, hogy az Amazon se ússza meg a magasabb társasági adókulcsot. A globális minimumadó egyébként nem kötelez egyetlen államot sem arra, hogy átalakítsa az adórendszerét, de nyomást gyakorolhat az alacsony adózású európai országra, mint például Írország.

Nagyjából a fenti döntéssel párhuzamosan derült ki, hogy Luxemburg mégsem biztosított szelektív előnyt az Amazon-csoport európai leányvállalatának, melynek következtében adóterhe a többi szereplőhöz képest indokolatlanul csökkent, legalábbis ez EB ilyen ügyben vizsgálódott. Az eljárás a tagállamokkal szemben indul, de ha bebizonyosodik, hogy valóban jogtalan előnyhöz juttatja egy ország a vállalatot, akkor a jogellenes támogatás költségeit és a kamatokat a vállalatnak kell kifizetnie. A döntés értelmében az Amazonnak nem kell a 2017-ben kiszabott 250 millió eurós büntetést kifizetnie.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>