Aludjon nyugodtan! Legyen cége Máltán!

A panamai offshore botrány nyomán feltámadó, az offshore jelenség visszaszorítására szerveződő nemzetközi összefogás sokakat ösztönözhet arra, hogy adótervezési céljaikra olyan megoldást találjanak, amely a legszigorúbb hatósági fellépés esetén is megállja a helyét. Egy ilyen választás lehet a máltai cégalapítás.

Miért Málta? Az EU legkisebb tagállam számos adóelőnnyel kecsegtet. A társasági adó első hallásra elég magasnak tűnik a maga 35 százalékával, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez a legtöbb esetben elérhető, hathetedes mértékű adóvisszatérítéssel akár 5 százalékra is leszorítható! A máltai cégek által kapott osztalék és árfolyamnyereség adómentes, ráadásul egy adóegyezménynek köszönhetően a Máltáról kiutalt kamatok és jogdíjak után sem kell adót fizetni.

A fent felsorolt előnyöket a következőképpen lehet megragadni. Alapítani kell Máltán egy céget, jellemzően Limited-et, aminek a magyar Zrt. megfelelője. Ez a vállalkozás, mivel a sziget az EU tagja, nem feltétlenül minősül ellenőrzött külföldi társaságnak (az offshore cégek adózási szinonimája), ami azért előnyös, mert az uniós hatóságok eleve gyanakodva tekintenek az ellenőrzött külföldi társaságokra és azok tulajdonosaira.

A máltai vállalkozás megalapításhoz általában legalább két részvényesre van szükség, de részvényes lehet gazdasági társaság is. Érdemes is ezzel a lehetősséggel élni, hiszen a cég tényleges tulajdonosának nevét Máltán bizalmasan kezelik, ha a vállalkozásnak egy máltai engedéllyel rendelkező vagyonkezelő (trustee) a részvényese.

A két részvényesen túl szükség lesz egy igazgatóra is, amely szintén lehet vállalkozás. A vállalkozás tevékenységéről kötelező beszámolót készíteni és könyvvizsgálói záradékkal ellátni.

Málta a szellemi tulajdon kezelésére is ideális helyszín, ám az ország jelentős mennyiségű kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménnyel is büszkélkedhet. Az ügyintézés a szigeten bürokráciamentesen bonyolítható és az adóigazolások beszerzése is gördülékenyen zajlik.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>