Álommunka vagy pénzmosás?

Figyelemfelhívó kampányba kezdett az Europol, melynek célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a könnyű pénzszerzéssel kecsegtető állásajánlatok mögött gyakorta pénzmosási tevékenység áll. A kezdeményezéshez a magyar rendőrség is csatlakozott.

Az interneten terjedő vonzó munkalehetőséget kínáló álláshirdetések mögött akár bűnözők is állhatnak – figyelmeztet az Europol. Ezek a bűnözők, kábítószer-kereskedelemből, csalásból vagy más bűncselekményekből származó pénzeket szeretnének tisztára mosni. Ennek érdekében álláshirdetéseket adnak fel, amelyben könnyű pénzkereseti lehetőséget kínálnak a gyanútlan jelentkezőknek. A „munka” mindössze annyiból áll, hogy a megbízó nagyobb összeget utal a „munkavállaló” folyószámlájára, amelyet annak jutalék fejében tovább kell utalnia egy másik, általában külföldi számlára. Az is előfordul, hogy a küldött összeget készpénzben kell felvenni és személyesen átadni egy közvetítőnek.

A rendőrség szerint nem árt tisztában lenni azzal, hogy ez az egyszerű pénzügyi tranzakció tulajdonképpen közreműködést jelent a nemzetközi bűnbandák pénzmosási tevékenységében. Az álláskereső így tulajdonképpen a bűnözők strómanjává, bűntársává válik. Ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, figyelni kell a gyanús jelekre. A bűnözők egy létező, ismert cég nevéhez kísértetiesen hasonló e-mail címről vagy honlapról küldenek állásajánlatot e-mailben, valamelyik közösségi oldalon vagy csevegő alkalmazáson keresztül. A célpontjaik álláskeresők, munkanélküliek, diákok vagy anyagi gondokkal küszködő emberek.

A magyar rendőrség azt kéri, ha valaki gyanús üzenetet kap, ne válaszoljon, ne nyissa meg az abban található linket. Előbb minden esetben nézzen utána az állást kínáló vállalkozásnak. A bankszámlaszámunkat pedig soha ne adjuk meg ismeretleneknek. Ha pedig valaki úgy érzi, hogy pénzmosási ügybe keveredett, ne utalja tovább a pénzt, hanem hívja a rendőrséget és értesítse számlavezető bankját is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>