Áfarés: Magyarország a régió csúcsán

Az áfarés, azaz a potenciálisan beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség 2018-ban 140 milliárd euró volt az EU-ban, ami átlagosan 9,2 százalékos értéknek felelt meg. A közép-kelet-európai régióban ez a mutató Magyarországon volt a legjobb.

Az EB legfrissebb áfarés jelentése szerint Magyarország 8,4 százalékos áfaréssel a régió élén végzett, a 9,9 százalékos lengyel, a 12,0 százalékos cseh és a 20,0 százalékos szlovák érték előtt. Az adatok alapján hazánk a nyugati országok szintjén áll, sőt a német, osztrák, belga vagy épp brit értéknél jobb is. Az elemzés kiemelte azt is, hogy 2017-hez képest a legnagyobb, 5,1 százalékpontos csökkenést Magyarország érte el ezen a téren.

A fenti eredmények azt támasztják alá, hogy a kormány gazdaságfehérítő intézkedései működnek: 2013-ban a magyar adóelkerülési ráta 21 százalék volt, 2019-re, számos nyugat-európia országot is megelőzve 6,6 százalékra javult. Tény, hogy az online korszak bevezetése előtt az Európai Unió legnagyobb adóelkerülési mértékével bíró államai között szerepelt Magyarország. A gazdaságfehérítés online korszakát 2014-ben indította el a kormány, az online pénztárgép bevezetésével. A következő évben indult az EKÁER (elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer), majd 2018. júliustól, az online számlázás bevezetésével még nehezebbé vált a trükközés. A bizottság szakértőinek előzetes becslése alapján 2019-ben az áfarés mértéke még tovább, 6,6 százalékra javult, ezzel az értékkel megelőztük Ausztriát és Dániát is.

A magyar pénzügyminisztérium jelezte: a koronavírus okozta válság idején különösen fontos, hogy mindenki tisztességesen adózzon és ne a kiskapukat keresse, ne enyhüljön a fegyelem, sőt, az ellenőrzések inkább fokozódjanak. A cél a ráta további csökkentése, ami némileg ellensúlyozhatja koronavírus-válság okozta bevételkiesést.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>