Adózás vagy adatvédelem?

A Paradise-papers botrány kipattanása újabb lendületet ad egy szigorúbb adószabályozás megalkotásának – gondolhatnánk. Szakértők szerint nem ez lesz a helyzet. Valószínűbb, hogy az ügynek kevés közvetlen hatása lesz és egyelőre nem kell a szabályok drasztikus szigorodására számítani.

A GlobalData tanácsadó cég 2017-es, az Ázsiára és a csendes-óceáni térségre vonatkozó kutatása azt vizsgálta, hogy mely szempontok miatt döntenek az offshore mellett azok, akik ilyen tevékenységet folytatnak. A megkérdezettek legnagyobb része (24,7%) a jobb befektetési lehetőségeket sorolta az első helyre, második helyen a befektetések jobb megtérülése végzett (20,9%), míg a harmadik helyre az általános földrajzi diverzifikáció futott be (18%). Az adóhatékonyság a maga 9,4 százalékával lecsúszott a képzeletbeli dobogóról, ez az eredmény a negyedik helyre volt elég. Az anonimitást mindössze 4,1 százalék értékelte nagyra, ami ezzel, az utolsó előtti helyen végzett a fontossági listán. A legkevésbé fontos szempont a politikai bizonytalanság lett (3,5%).

Andrew Haslip, a GlobalData tanácsadó cég szakembere szerint az eredmény egyáltalán nem meglepő. Az előző szivárogtatásoktól eltérően a Paradise-iratok esetén elenyésző ugyanis azoknak az eseteknek a száma, ahol nemzetközi vagy helyi törvényekbe ütköző bűncselekmény történt. A kiszivárgott adatok arra világítanak rá, hogy hogyan lehet a megfelelően strukturált offshore eszközöket és jövedelmet teljesen legálisan tárolni és kezelni. Éppen ezért sem kell az offshore vagyonkezelőknek sem büntetésre, sem azonnali szigorra számítaniuk.

A Paradise ügy hosszútávon azonban kétségtelenül véget vethet a paradicsomi állapotnak. Szinte biztos, hogy világszerte egyre szigorodú adópolitikára számíthatunk és az offshore piacon tevékenykedő vagyonkezelők is kevésbé megengedő jogszabályokra készülhetnek. Haslip szerint az offshore piac kevésbé jelentős szereplőit válaszút elé állítja a Paradise-ügy, mivel nekik alaposan át kell értékelniük és gondolniuk a működésüket. Az elmúlt években láthattuk már erre példát és a Paradise ügy miatt is várhatóan számos kisebb offshore vagyonkezelő megszűnésére lehet számítani az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>