Adóparadicsomok Európában?

 

A Tax Justisce Network 2019-ben is elkészítette a világ legnagyobb adóparadicsomait összehasonlító 10-es toplistáját. A negyedik helyezett Hollandia, a hatodik pedig Luxemburg lett. A listán számos brit tengerentúli terület is szerepel, sorrendben a Brit Virgin-szigetek, Bermuda és a „győztes” a Kajmán-szigetek.

A Tax Justice Network 2020. februárjában közzétett átláthatósági indexe rámutatott, hogy a pénzügyi titoktartással kapcsolatos visszaélések az egész világon csökkentek, köszönhetően a közelmúltban bevezetett átláthatósági reformoknak. A rangsorolt országok átlagosan 7 százalékkal növelték a pénzügyi átláthatóságukat.

Van azonban néhány ország, amely szembe ment a globális trendekkel, ilyen többek között az Egyesült Államok és Kajmán-szigetek. A lista szerint az Egyesült Államok megelőzte Svájcot, de a Kajmán-szigetek első helyéhez nem férhetett kétség. A pénzügyi átláthatósági index hatodik kiadása szerint Svájc idén, 2011 óta először, nem az élen végzett, míg az USA maradt a második.

A 10 legnagyobb adóparadicsom tehát:

  • Kajmán-szigetek

  • Egyesült Államok

  • Svájc

  • Hong Kong

  • Singapore

  • Luxemburg

  • Japán

  • Hollandia

  • Brit Virgin szigetek

  • Egyesült Arab Emírségek

A pénzügyi átláthatósági index az egyes államokat annak alapján rangsorolja, hogy az ország jogi és pénzügyi rendszere mennyire segíti a pénzmosást és az adóelkerülést. Az index az egyes országok jogi és pénzügyi rendszereit 0-100 közötti átláthatósági pontszámmal osztályozza, ahol a nulla teljes átláthatóságot, a 100 pedig teljes titoktartást jelenti. Az ország átláthatósági pontszámát ezután összekapcsolják az országban a külföldiek által végzett pénzügyi tevékenység mennyiségével; így alakul ki a rangsor.

Az, hogy két EU-s állam is felkerült a jelenlegi listára megkérdőjelezi az EU-s feketelista elfogulatlanságát, és felmerül a kérdés, hogy vajon miért nincs egyetlen uniós tagállam sem azon.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>