Adóparadicsom Magyarországon

Repülőrajtot vett Magyarország a világszerte körvonalazódni látszó társasági adócsökkentési versengésben. A jövőre 9 százalékra vállalati nyereségadó a legalacsonyabb lesz Európában és világszerte is csak elvétve akad majd párja.

Maga Orbán Viktor miniszterelnök sietett közölni a jó hírt: 2017-ben cégmérettől függetlenül 9 százalékra csökken a vállalati nyereségadó, amivel Magyarország nyújtaná a legkedvezőbb adózási feltételeket az egész Európai Unióban. Jelenleg ezzel a címmel Bulgária büszkélkedhet, hiszen ott 10 százalékos adót kell fizetni. Utána a sokak által adóparadicsomnak tartott Írország és Ciprus következik 12,5 százalékkal. Magyarország jelenleg a középmezőnybe tartozik, hiszen 500 millió forintig 10, afelett 19 százalékos a társasági nyereségadó.

2016-ban Magyarország csaknem 690 milliárd forint bevételt szedett be társasági adóból, a jövő évi költségvetési előirányzat eredetileg 734 milliárd forint volt, ám ez az adócsökkentésnek köszönhetően 145 milliárd forinttal fog csökkenni.

A kormány döntése elsősorban a nagyméretű vállalkozásoknak, elsősorban a külföldi hátterű cégeknek kedvez, hiszen az ő adóterhelésük csökken majd drasztikusan, a kormány számításai szerint 120 milliárd forinttal. A magyar gazdaság gerincét jelentő kis- és közepes méretű vállalkozások viszont alig érzik majd az adócsökkentés hatásait, az ő terheik mindössze 20 milliárd forinttal mérséklődhetnek.

Kérdés, a lépés csábít-e majd új befektetőket is az országba? Az biztos, hogy egy termelő vállalkozás számára nem az a fő kérdés, vajon mennyi társasági adót kell fizetnie. Sokkal többet nyom a latban, hogy milyen egyéb adókedvezményt kaphatnak a magyar kormánytól? Más a helyzet az offshore cégekkel. Számukra megfontolásra érdemes, hogy adóoptimalizálási céllal átfolyassák bevételüket Magyarországon. Ezt csinálja több más európai ország is. A dolog szépséghibája, hogy az Európai Unió épp most igyekszik gátat szabni ennek a folyamatnak, hiszen Írországot nemrégiben elmarasztalta azért, mert túl nagy adókedvezményt adott az amerikai Apple-nek.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>