Adóoptimalizálás, ahogy a multik csinálják

A költségvetési bevételeket apasztó pénzügyi világválság kitörése óta a kormányok sokat töprengenek azon, vajon miként lehetne az eddigieknél több adó befizetésére bírni a multinacionális óriásvállalatokat. Nincs könnyű dolguk.

Az Egyesült Államoktól kezdve az Európai Unión keresztül egészen Magyarországon átsöprő ötlethullám eddig mérsékelt sikereket hozott. A bekeríteni kívánt világcégek ugyanis teljesen legális, hosszú évek óta működő megoldásokkal érik el, hogy a lehető legkevesebb adót kelljen befizetniük. Mindkét fél törekvése logikus és érthető.

A kormányok nem nézhetik tétlenül, hogy a multinacionális cégek szép bevételre tesznek szert egy-egy piacon, ám az ott megkeresett pénznek csak töredékét hajlandóak adó formájában visszajuttatni az adott ország lakóinak. Maguk a vállalkozások viszont azért igyekeznek csökkenteni adójukat, mert ki kell szolgálniuk a profit növekedésében érdekelt részvényeseiket. Talán emiatt van az, hogy a világ legnagyobb cégeit számba vevő Fortune 500-as listán szereplő társaságok háromnegyedének van adóparadicsomba bejegyzett érdekeltsége.

De vajon miként lehet elérni, hogy az általában kétszámjegyű adókulcsok 1-2 százalékosra mérséklődjenek? Az adóoptimalizálási megoldásokkal foglalkozók alapvetően három, meglehetősen széles körben módszert szoktak emlegetni. Vegyük ezeket sorra! Az első módszer, hogy Luxemburgban az adott cég létrehoz egy leányvállalatot, amely afféle cégen belüli bankként működik. Ez hitelezi a cégcsoport többi tagját, amelyek a hitelt kamatokkal együtt természetesen visszautalják Luxemburgba, ahol alacsonyabb kulccsal adóznak a bevételek után.

A másik megoldás is a nagyhercegséghez kötődik. Az anyacég egy luxemburgi vállalkozáson keresztül jogdíjat szed, mondjuk a márkanév használatáért. Mivel ott a jogdíjak 80 százaléka adómentes, máris sokat lehet lefaragni az adóból. A harmadik módszer már nem ilyen egyszerűen megfogható. A lényeg ugyanis az, hogy bonyolult könyvelési módszerekkel a multinacionális cégek lecsökkentik az adóalapjukat és ezen keresztül a fizetendő társasági adót is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>