Menekülnek a szupergazdagok Norvégiából

A norvég kormány megemelte a legtehetősebbeket sújtó különadó mértékét, ami soha nem látott kivándorlási hullámot indított el az érintett gazdagok körében. A legfrissebb jelentések szerint ugyanis 2022-ben több milliárdos hagyta el az országot, mint az elmúlt 13 évben összesen.

A norvég kormány 1,1 százalékra emelte a leggazdagabbak vagyonadóját tavaly novemberben. Ennek nyomán több mint 30 szupergazdag költözött el az országból csak 2022-ben. Bár ez a szám önmagában nem tűnik riasztónak, ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 13 évben összesen nem hagyta ott ennyi vagyonos magánszemély az országot, akkor már sokkal figyelemreméltóbb az adat. Amennyiben a tendencia folytatódik, és nagyon úgy tűnik, hogy ez így lesz, az igen fájdalmas lehet az országnak. A szupergazdagok kiáramlása a becslések szerint több tízmillió koronás adóbevétel-kiesést jelenthet Norvégiának. A kivándorló gazdag norvégok nagyrészt Svájc felé veszik az irányt, ahol jóval kedvezőbb az adókörnyezet, tehát több pénz marad a zsebükben. Az Norvégiát elhagyók összvagyona egyes becslések szerint legalább 600 milliárd norvég korona (több mint 51 milliárd euró).

Norvégia gazdag ország, ha nem is a leggazdagabb. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss listája az alapján rangsorolta a világ 190 államát, hogy az idén várhatóan mekkora lesz az egy főre jutó GDP-jük. Nagyjából 130 ezer dollár/fő/év értékkel Luxemburg szerezte meg az első helyet, Írország lett a második 107 ezer dollárral, a harmadik pedig Svájc mintegy 94 ezer dollárral. Norvégia az ötödik helyen szerepel, valamivel kevesebb mint 89 ezer dollárral.

A világ 10 leggazdagabb országa az IMF szerint:

  • Luxemburg

  • Írország

  • Svájc

  • Katar

  • Norvégia

  • Szingapúr

  • Egyesült Államok

  • Izland

  • Ausztrália

  • Dánia

Magyarország a lista 57. helyét foglalja el 20 119 dollárral. A régióban megelőzzük Lengyelországot, Horvátországot és Romániát, viszont elénk került Szlovákia és Szlovénia.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>