Adócsalás és a COVID-19: Ne csak a kézmosásra, a pénzmosásra is figyeljünk!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március elején világjárványnak minősítette az új koronavírust. Arról azonban kevés szó esik, hogy a csalók hogyan élhetnek vissza a COVID-19-cel. A vészhelyzetet sajnos sokan arra használhatják, hogy a pánikba esett embereket kihasználják. A pánik gátolja józan gondolkozást és döntéshozatalt, a csalók éppen ezt használhatják ki.

Jelenleg a járvánnyal kapcsolatos visszaélésekről szóló statisztikák korlátozottan elérhetőek. Az Action Fraud jelentése szerint már februárban 21 vírussal kapcsolatos csalást regisztráltak, mintegy 800 000 font (5,8 milliárd forint) értékben. Tíz esetben az arcmaszkok voltak a főszereplők. Az egyik áldozat például 15 000 fontot fizetett nem létező arcmaszkokért, amelyek természetesen soha nem érkeztek meg hozzá. Olyan is előfordult, hogy a csalók WHO-val vagy az amerikai járványvédelmi központtal (CDC) együttműködő szervezeteknek adták ki magukat. Egyes esetekben pedig sikerült megszerezniük a fertőzött emberek listáját és elérhetőségét, majd mindenféle gyanús weboldalakon keresztül pénzt csaltak ki tőlük.

A Recorded Future, egy kiberbiztonsági fenyegetésekkel foglalkozó cég jelentése szerint a számítógépes bűnözők adathalászatot és rosszindulatú programokat vetettek be az áldozatok megtévesztésére Olaszországban, az Egyesült Államokban, Ukrajnában és különösen Iránban. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépes bűnözők ismert szervezetek, például a WHO és a CDC nevét használják annak érdekében, hogy meggyőzzék az áldozatokat, kattintsanak a gyanús linkekre. A Recorded Future szerint a vírus terjedésének növekedésével párhuzamosan növekedett a koronavírussal kapcsolatos újonnan regisztrált domain nevek száma.

Valószínűsíthető, hogy a bűnözők újabb és újabb módszerekkel fognak előrukkolni, legyünk tehát óvatosak!

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>