A szupergazdagok megússzák az adóemelést?

A Fehér Ház még 2021. november elején adta ki a Build Back Better (3B) elnevezésű csomagot. Ebben többek között arról is szó van, hogy a szupergazdagokat, pontosabban a felső 5 százalékot, magasabb adóval sújtanák. Ennek két lába lenne: egyrészt a magasabb személyi jövedelemadó, másrészt a kiemelkedő profitot termelő nagyvállalatok megadóztatása.

Joe Biden adóemelésétől tartva a vagyonos amerikaiak máris találtak egy kiskaput, hogy megússzák a megnövekedett adóterheket. Az amerikai felső tízezer az úgynevezett zártkörű privát életbiztosítást (private placement life insurance, PPLI) használná ki a magas adók kijátszására. A hagyományos életbiztosításokkal ellentétben itt nagyobb kockázatú alapokba forgatják a befektetők pénzét.

A kevésbé vagyonosok azonban ezt nem fogják tudni kihasználni, mert alsó hangon 1-5 millió dollár a beugró, tehát a PPLI leginkább azoknak opció, akinek legalább 20 millió dollárjuk van ilyen befektetésre. Az ilyen életbiztosítás számos adóelőnnyel jár. Egyrészt a biztosítottnak nem kell adót fizetnie a nyeresége után, másrészt a kedvezményezettet sem terheli semmi a kifizetéskor, harmadrészt pedig, ha megfelelő a biztosítási struktúra, akkor a biztosított vagyontárgy után sem kell adózni.

Bár a már említett 3B csomagban egyelőre nem szerepel, egyes elemzők úgy vélik, a javaslat végső változatába be fog kerülni az úgynevezett SALT-sapka (state and local tax), amely leginkább a gazdagoknak kedvez. Ennek az a lényege, hogy évente legfeljebb tízezer dollárnyi helyi és tagállami adót vonhatnak le a szövetségi adójukból a háztartások. Amit tehát az egyik oldalon pluszban beszedne az állam a milliárdosok új adójával, annak egy részét kiengedné a másik oldalon az adólevonások maximálásával. Az ezzel járó előnyök 96 százalékát a leggazdagabb 20 százalék élvezhetné.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>