A szlovákok is kedvelik az offshore cégalapítást

Egyre több offshore céget jegyeznek be északi szomszédunknál. A Bisnode tanácsadó cég adatai szerint tavaly Szlovákiában 4881 olyan céget regisztráltak, amelynek a tulajdonosa adóparadicsomba van bejegyezve. Ez több mint másfél százalékkal több, mint 2017-ben, tehát hiába a szigorodó helyi és EU-s szabályozás, az offshore cégek vonzereje nem csökken.

2018-ban 4881 olyan céget regisztráltak Szlovákiában, amelynek tulajdonosa egy adóparadicsomot választott székhelyéül. Ez 85-tel több, mint egy évvel korábban, ami 1,7 százalékos növekedést jelent. A legnépszerűbb offshore célpont Hollandia, ide 1154 cég van bejegyezve, majd Ciprus következik (1099), a harmadik leggyakoribb célország pedig az Egyesült Államok (1068). A becslések szerint az adóparadicsomokban bejegyzett szlovákiai társaságok alaptőkéje eléri a 10,37 milliárd eurót.

A szakemberek szerint egyelőre nincs látványos hatása annak, hogy egyre több ország vezet be adóelkerülés elleni intézkedéseket, megnehezítve a jövedelmek eltitkolását. A Fico-kabinet is elfogadta az offshore-törvény, ez szigorította az ilyen cégek részvételét az állami pályázatokon.

Érdekesség, hogy az adatok szerint 2018 első felében a szlovákok lassan eltávolodtak az Amerikai Egyesült Államoktól, mint adóparadicsomtól. 2018 harmadik negyedévére azonban megfordult a tendencia, és a szlovák cégek újra fellelkesedtek az Egyesült Államok iránt. Az elemzőket is meglepte hír, hogy az elmúlt egy évben a kezdeti visszaesés ellenére a legtöbb offshore céget az Egyesült Államokban jegyezték be.

A szakemberek az év eleji csökkenést elsősorban Donald Trump amerikai elnök elhibázott gazdaságpolitikájának a számlájára írják. 2018 második felében azonban fordult a kocka. Míg 2017-ben 989 volt az Amerikában bejegyzett szlovák cégek száma, 2018 végére 1068-ra nőtt.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>