A pénzmosoda, avagy az offshore világ belülről

Film készült a Panama Papers néven elhíresült offshore botrányról. A pénzmosoda (The Laundromat) című filmet a Netflix forgatta Gary Oldman, Meryl Streep és Antonio Banderas főszereplésével, a rendező Steven Soderbergh volt. Az érintett felek be is akartak perelni a Netflixet, hogy megakadályozzák a film megjelenését.

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma 2016. áprilisában tette közzé a Mossack-Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda szervereiről eltulajdonított, offshore cégekkel kapcsolatos levelezéseket és dokumentumokat. A botrányban olyan nagy nevek voltak érintettek, mint az izlandi miniszterelnök, David Cameron, Jackie Chan, továbbá orosz és kínai magas rangú tisztviselők és családtagjaik.

A pénzmosoda című film három érintetten, egy férjét gyászoló özvegyasszony, egy tehetős afrikai család és egy kínai ügyvéd történetén keresztül mutatja be a rendszer működését. Felületesen ugyan, de megismerkedhetünk az ügyvédi iroda két névadó tulajdonosával is. Az adatok kiszivárgásának módja azonban homályban marad és az alkotás értelemszerűen kissé túlozva, hatásvadász módon ábrázolja pontosan mi és hogyan mozgatja az offshore világát. A legmegdöbbentőbb üzenet azonban az, hogy a film azt sugallja: a botrány kirobbanása az Egyesült Államok érdeke volt, abból az ottani offshore központok, Nevada és a Delaware államok profitáltak.

De vajon mennyi fest valós képet erről a titokzatos világról A pénzmosó című film? Milyen következményei voltak a valóságban a botránynak? A Panama Papers miatt megalkotott offshore ellenes lépések vajon alkalmasak arra, hogy megszüntessék a visszaéléseket? Erről beszélt Dr. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója a 90.9 Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorában! A beszélgetés IDE kattintva hallgatható meg!

https://millasreggeli.hu/penzugyek/kristaly-tisztan/penzmoso/

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>