A pénzmosó professzor balladája

Két évtizedre kerülhet rács mögé pénzmosás miatt egy 73 éves, Miami-ban oktató professzor.

Venezuelai állami hivatalnokok komoly összegű megvesztegetésből származó pénzeket küldtek az elmúlt években Miamiba. A jelenség szemet szúrt a New York-i főügyészségnek, ami vizsgálatot is indított. Ennek során került képbe a „Nemzetközi kapcsolatok – különös tekintettel a kábítószer kereskedelemre és pénzmosás – elsősorban Latin-Amerikában” című tárgyat oktató professzor. A gyanú szerint bűntársaival és külföldi bankokkal a feketén szerzett pénz tisztára mosásában segédkezett.

A megtévedt pedagógust le is tartóztatták, majd mivel csak 3 millió dollár értékű pénzmosást tudtak rábizonyítani, 300 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábra helyezték. A gyanú szerint jóval nagyobb összegről lehet szó, hiszen a professzor bizonyítottan 2017 és 2019 között folytatta üzelmeit, ám vagyonának gyarapodása már korábban kezdődött. Csakhogy olyan ügyesen dolgozott, hogy a nyomozók nehezen találnak egyértelmű bizonyítékot bűnös tevékenységével kapcsolatban.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>