A magyar a tizedik legértékesebb útlevél a világon

Bár a 2020-as év nem a felhőtlen utazgatásról szólt, a Henley Passport index útlevél rangsora természetesen elkészült. A magyar útlevél az előkelő 10. helyet szerezte meg a friss listán, míg a dobogós helyeket nagyrészt ázsiai országok vitték. A Henley annak alapján állítja fel a rangsort, hogy az adott útlevéllel hány országba lehet vízummentesen utazni.

A legértékesebbnek a japán útlevél minősült, ezzel 191 országba utazhatunk vízum nélkül. A második helyre a szingapúri útlevél került, ezzel egyel kevesebb, 190 helyre juthatunk el előzetes ügyintézés nélkül. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Dél-Korea és Németország osztozik, 189 célországgal. A magyar útlevéllel 182 országba utazhatunk előzetes vízumkérelem nélkül, hazánk bekerült a legjobb tízbe. A visegrádi országok megítélése egyébként nagyjából azonos, a csehek 184, a lengyelek és a szlovákok 181 országot vehetnek célba. Nyugati szomszédunk Ausztria ötödik helyen végzett, 187 célállomással.

A lista végén ázsiai országok utazási okmányait találjuk. Az afgán útlevelet mindössze 26 ország fogadja el probléma nélkül, minden más esetben vízum szükséges, ezzel pedig a lista utolsó helyére kerültek. Nincsenek sokkal jobb helyzetben az iraki (28 ország), szíriai (29 ország) és pakisztáni (32 ország) útiokmányok birtokosai sem.

A Henley Passport Index 2006 óta figyeli a világ országainak útleveleit, és negyedévente teszi közzé az eredményeket. A lista a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain alapul, és az alapján rangsorolja a dokumentumokat, hogy hány országba, régióba tudnak birtokosaik előzetes vízumkérelem nélkül eljutni.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>