A LEGÚJABB MAGYAR ADÓEGYEZMÉNYEK

2013. január 1-jétől Magyarország három új kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt léptetett hatályba, Dániával, Katarral és Georgiával, más néven Grúziával. Ily módon Magyarországnak már 74 állammal van hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. Nemzetközi adótervezési megfontolásból az egyezményeket elsősorban az osztalék, kamat és jogdíj kifizetés tekintetében vettük górcső alá.

dán-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég illetősége szerinti állama a kifizetett osztalékot nem adóztathatja. Ennek az a feltétele, hogy az osztalékra jogosult az osztalékfizetőben legalább egy évig legalább 10%-os részesedéssel rendelkezik. Minden egyéb esetben a forrásországban 15% osztalékadót lehet kivetni ezekre a kifizetésekre. A kamatra és a jogdíjra a kifizető cég országa állapíthat meg forrásadót.

grúz-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég országa a kifizetett osztalékot nem adóztathatja, abban az esetben ha az osztalékra jogosult az osztalékfizetőben legalább 12 hónapig legalább 25%-os részesedéssel rendelkezik. Minden egyéb esetben a forrás országban 5% osztalékadót lehet kivetni. A kamatra és a jogdíjra a kifizető cég országa nem állapíthat meg forrásadót.

katari-magyar kettős adóztatás kizárásáról szóló egyezmény szerint az osztalékot fizető cég országa a kifizetett osztalékot nem adóztathatja. Ez a kedvező szabály csak abban az esetben alkalmazható, ha az osztalékra jogosult egy társaság. Minden más esetben a forrás országban 5% osztalékadót lehet kivetni. A kamatra a kifizető cég országa állapíthat meg adót, míg a jogdíjat 5%-kal adóztathatja.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>