A Kajmán-szigetek lobbizik a feketelista ellen

A karibi ország most még a szürkelistán van, de december végén a szégyenpadra kerülhet. A kajmán pénzügyminiszter azzal a céllal érkezett Brüsszelbe, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra, mert attól tartanak, hogy az unió adóparadicsomokat felsoroló feketelistájára kerülhetnek.

Tara Rivers a Kajmán-szigetek pénzügyminisztere, azt mondta, hogy a látogatása remek lehetőséget nyújtott arra, hogy az EU képviselők aggodalmait megvitassák, illetve, hogy eloszlathassák a kétségeket. Hozzátette, hogy az országa mindent megtesz azért, határidőre eleget tegyen az EU kívánalmainak. Ennek érdekében a miniszter szerint a kormányzati, jogi és kereskedelmi szervezetek összehangoltan dolgoztak az új szabályozások kidolgozásán és mihamarabbi implementációján.

Brüsszel december végig adott haladékot a karibi országnak arra, hogy bevezesse azokat a reformokat, amelyekkel elkerülhetik, hogy a szürkéről a feketelistára kerüljenek.

Az unió még 2017. december elején tette közzé az adóparadicsomokról összeállított feketelistáját. Ezen azok az országok szerepelnek, amelyek az EU megítélése szerint nem lépnek fel kellő hatékonysággal az adóelkerülés ellen. Ugyanekkor jelentettek be egy úgynevezett szürkelistát is, ezen negyvenhét olyan ország szerepel, amely ígéretet tett rá, hogy összhangba hozza adószabályozását az uniós normákkal.

Kajmán-szigetek első körben megúszta és „csak” a szürkelistára került fel. Ezt elsősorban annak köszönheti, hogy a legtöbb EU által támasztott elvárásnak megfelelt, illetve az OECD BEPS (Adóalap-erózió és Nyereségáthelyezés) akciótervét is adoptálták. (Ez utóbbi célja az agresszív adótervezés és adóelkerülés megfékezése.) Ezen felül a Kajmán-szigetek nem nyújt adóelőnyt az ott bejegyzett tengerentúli vállalatoknak, vagyis nem különbözeti meg azokat pozitívan a helyi érdekeltségű társaságokkal szemben, ami szintén egy EU-s elvárás.

A feketelistán szereplő országok egyébként szankciókra számíthatnak, szóba került már például az ezekbe az országba irányuló uniós források befagyasztása is.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>