A Google után az Apple is csengethet

Az Európai bizottság (EB) még 2016-ban kötelezte az Applet-t, hogy fizesse meg azt a 14,3 milliárd eurót, amit az Írországgal kötött speciális adózási megállapodás segítségével spóroltak meg, ezzel megrövidítve az EU büdzsét. Ezt már meg is tették, de az EB szerint további 11 milliárddal tartozik még az almás cég az EU-nak. Mind az Apple, mind Írország fellebbez az EB döntése ellen, legalább is ezt jelentették be szeptember közepén, hozzátéve, hogy ez már több, mint felháborító.

A nagylelkű ír kormány olyan adókedvezményekkel csalogatta az Apple-t, aminek nem lehetett ellenállni. A techcég 14,3 milliárd dollárnyi adót takarított meg ezzel, és mossa kezeit, illetve mosná, ha hagynák. A tech vállalok furcsa adófizetési szokásai jó ideje a reflektorfényben vannak, és egyre több a számonkérés és a büntetés. A legutóbb a Google bukta be a francia ügyeskedést, de a Facebookot is felelősségre vonták már adóelkerülés miatt. Eddig egyébként ez ellen a két gigavállalat ellen indították a legtöbb eljárást, ami nem véletlen; egyrészt piacvezetők a saját területükön, de a reklámtortából is hatalmas szeletet harapnak ki. A globális reklámpiac bevételének 73 százalékát tudhatják magukénak, ami megdöbbentő adat.

A Bizottság szerint az Apple 2003. és 2014. között gyakorlatilag nem adózott Írországban. Jelenleg is folyik ellen az eljárás az írországi ügyeskedéseik miatt. Egyes források szerint Írországban csupán 0.005%-ot adózott 2014-ben és ugyan már tavaly visszafizették a kiszabott 14 milliárdot, most ismét bíróság elé kerül az ügy. Az Európai Bizottság ugyanis azt akarja elérni, hogy az Apple további 11 milliárd eurót fizessen Írországnak, de az Apple ettől elzárkózik és az EB érvelését megalapozatlannak tartja. Az Apple szerint az EB azt akarja elérni, hogy a teljes, az Egyesült Államokon kívüli értékesítésből befolyt összeget az íreknél adózza le a cég, ez pedig teljességgel elfogadhatatlan, amiben Írország is egyetért, ami azért sem meglepő, mert már több millió eurót költöttek el a különböző jogi procedúrákra.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>