6 millió eurós csalás banki segítséggel

Egy olasz vagyonkezelő cég a svájci UBS bank segítségével 117 ügyfelet tévesztett meg és körülbelül 6 millió eurót csalt el.

Az informátorok szerint a milánói Sofia Sgr vagyonkezelő közvetítőként használta az UBS-t, hogy ügyfelei számára pénzeszközöket helyezzen el és mozgasson 2013 és 2017 között. A források szerint a vizsgálat véget ért, és az ügyészek várhatóan vádat emelnek és bíróság elé kerül az ügy. További vádként felmerül még a hatóságok akadályozása és az, hogy a bank elmulasztotta a gyanús tranzakciókat bejelenteni. A források szerint 23 embert, köztük az UBS korábbi olaszországi vezetőjét, Fabio Innocenzi-t, gyanúsították meg.

Az vád szerint a vagyonkezelő csalást követett el, mert 117 ügyfél esetében az átlagnál magasabb díjakat alkalmazott, és elhallgatta előttük, hogy ennek milyen negatív következményei lehetnek. A milánói székhelyű Sofia Sgr-t az ügy nyilvánosságra kerülése után felszámolták. Az UBS nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő jogi eljárásokat.

A svájci bankra egyébként még 2018 végén 3,7 milliárd eurós rekordbüntetést kért a francia ügyészség adócsalás miatt. 2019 februárban már meg is született a döntés: a francia bíróság 4,5 milliárd euró büntetést szabott ki a legnagyobb svájci pénzintézetre. A bíróság szerint az UBS hozzásegítette franciaországi ügyfeleit az adóelkerüléshez és az így szerzett pénz tisztára mosásához. A bíróság által kivetett összegből 3,7 milliárd euró a bírság, 800 millió euró pedig a francia államot ért kár megtérítése.

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>