„Aranykártyát” oszt az Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek elindította aranykártya programját. Ezzel ugyan állampolgárságot nem, de állandó tartózkodási engedélyt szerezhetnek befektetők, orvosok, mérnökök és tudományos munkát végző szakemberek. 

Az első állandó tartózkodási engedélyeket, vagyis az úgynevezett „aranykártyákat”, több mint 6500 olyan külföldi befektetőnek adják ki, akik több, mint 27 milliárd dollár (100 milliárd euró) értékű beruházást visznek az országba. A programot Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubai uralkodója indította hivatalosan útjára. Al-Maktoum üdvözölte a kezdeményezést, és úgy érdekelte, hogy jelentős gazdaság-élénkítő hatása lesz, hiszen ösztönzi majd a befektetőket.

Az Egyesült Arab Emírségek kabinetje még tavaly hagyta jóvá az állandó tartózkodási engedélyek kiadására vonatkozó jogszabályt. A rendszer az amerikai zöldkártya mintájára működik. Öt- és tízéves tartózkodásra jogosultak azok, akik megkapják. Azonban nem minden ország ilyen lelkes, legalábbis ami a külföldieket illeti. Omán például betiltotta az új vízumok kiadását és lépéseket tettek az országban élő és dolgozó külföldiek számának csökkentésére is. Szaúd-Arábia is arra törekszik, hogy minél kevesebb külföldi legyen a munkerőpiacon. Az elmúlt két év során például mintegy ezer expat hagyta el a királyságot.

 

Korábbi bejegyzések

Vízumeljárás az Egyesült Arab Emírségekben

Helyi befektetői vízumot (Investor VISA) legegyszerűbben, akkor tudunk szerezni, ha céget alapítunk valamelyik szabadkereskedelmi zóna egyikében. Itt szerencsére lehetőség van, hogy 100%-ban külföldi tulajdonban legyen a társaságunk.

Bővebben >>>

Vizsgálat a holland ABN Amro Bank ellen

A feltételezések szerint a holland pénzintézet nem megfelelő gondossággal világította át az ügyfeleit és elmulasztotta a gyanús tranzakciók jelentését. A Deutsche Bankot pedig már meg is vádolták pénzmosással. A holland…

Bővebben >>>